Corus boekt voor de eerste maal winst

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus heeft voor het eerst in zijn bestaan nettowinst geboekt: 100 miljoen pond (146 miljoen euro) over het eerste half jaar van 2004. Dat heeft Corus vanmorgen bekendgemaakt.

Corus schrijft het goede resulaat toe aan de hoge staalprijs en de resultaten van kostenbesparingen. Vorig jaar leed het bedrijf in de vergelijkbare periode nog een verlies van 125 miljoen pond. In juni zei Corus al dat de operationele winst in het eerste halfjaar boven de 125 miljoen pond uit zou komen. Uiteindelijk kwam die op 147 miljoen pond, 204 miljoen pond hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. ,,Daarvan is 100 miljoen pond direct toe te schrijven aan onze verbeteringsprogramma's'', zei bestuursvoorzitter Philippe Varin vanmorgen. De rest is het gevolg van de gestegen staalprijs. Voor de tweede helft van het jaar verwacht Corus een verdere winstgroei.

De Britse activiteiten van Corus droegen in het eerste halfjaar nog niet bij aan de nettowinst, maar boekten wel voor het eerst sinds de fusie van Hoogovens en British Steel in 1999 een operationele winst van 23 miljoen pond.

In totaal heeft Varin voor 680 miljoen pond aan besparingen in gang gezet, die tegen het einde van 2006 moeten zijn bereikt. De eerste 100 miljoen pond daarvan zijn in het eerste halfjaar gerealiseerd. Varin heeft zichzelf vorig jaar tot doel gesteld de afstand tot de belangrijkste Europese concurrenten, gemeten in winstmarge voor rente, belastingen en afschrijvingen, in drie jaar terug te brengen van 6 procentpunt naar nul. ,,De afstand is inmiddels geslonken tot 4,5 procentpunt'', aldus Varin.

De omzet van Corus steeg in het eerste halfjaar met 11 procent tot 4,5 miljard pond, zowel door volumegroei als door prijsstijgingen. De verkoopprijzen stegen sterker dan de inkoopprijzen van de belangrijkste grondstoffen die door de hoge vraag uit China nog altijd schaars zijn.

Corus kondigde vanmorgen verder de benoeming aan van twee nieuwe bestuurders. Voorzitter Jacques Schraven van werkgeverscentrale VNO-NCW wordt vanaf 1 december commissaris en vice-voorzitter van het Corus-bestuur. Rauke Henstra, hoofd van de divisie die platte staalproducten maakt, wordt per 1 oktober lid van de raad van bestuur. Commissaris Richard Turner treed per 31 december terug.