Citigroup betuigt spijt

Citigroup heeft gisteren spijt betuigd voor van de ongebruikelijke transactie op de MTS-obligatimarkt waarbij de bank eerst de markt overspoelde met een verkoopgolf van obligaties, om meteen daarna een deel daarvan tegen inmiddels gedaalde prijzen terug te kopen. ,,We hebben onszelf niet aan onze standaards gehouden, en daarom betreuren wij deze transactie te hebben uitgevoerd'', aldus topman Tom Maheras van de kapitaalmarktafdeling van Citigroup in een e-mail aan de werknemers.

De transactie joeg de overige deelnemers aan de MTS-markt in het harnas. Ook Europese overheden, die de eurowijde MTS-markt koesteren, toonden zich verontwaardigd over de handelwijze van Citigroup. Handelsplatforms als MTS zijn enkel aantrekkelijk als zij voldoende liquiditeit hebben, waardoor transacties met een minimaal koerseffect kunnen worden gedaan. Dat bepaalt mede hoe goedkoop overheden kunnen lenen. Citigroups handelwijze legde het gebrek aan liquiditeit pijnlijk bloot. ,,Helaas hebben wij ons onvoldoende gerealiseerd welke gevolgen onze handelwijze had voor onze cliënten, andere marktpartijen en onze toezichthouders'', aldus Maheras in zijn e-mail. Citigroup is een van de weinige banken die staatsschuld van veel Europese overheden in de markt mogen zetten. Ook voor de Nederlandse overheid is Citigroup een van deze zogenoemde primary dealers.

    • Maarten Schinkel