AS Roma wacht straf van UEFA na incident met arbiter

AS Roma wacht een zware straf nadat de Zweedse scheidsrechter Anders Frisk in Rome tijdens het Champions-Leagueduel met Dynamo Kiev werd geraakt door een aansteker uit het publiek. Frisk liep in de rust op weg naar de kleedkamer een bloedende hoofdwond op toen hij het voorwerp tegen zijn hoofd kreeg. Het duel werd gestaakt.

,,We wachten op de rapporten van de officials en de scheidsrechter zelf'', aldus een woordvoerder Gaillard van de Europese voetbalbond (UEFA). ,,Dit is de eerst keer sinds lange tijd dat een Europese wedstrijd voor een dergelijk incident moest worden stilgelegd. Er zijn situaties geweest door uitval van licht, maar dit is veel erger.''

Frisk stuurde op slag van rust verdediger Philippe Mexes van AS Roma uit het veld wegens natrappen. De Letse aanvaller Verpakovskis was het slachtoffer. Daarop begonnen aanhangers van AS Roma met van alles en nog wat te gooien. Dinamo Kiev leidde bij rust met 1-0 door een doelpunt van Gavrancic.

De 41-jarige arbiter werd vol op het voorhoofd getroffen door de aansteker. Hij zakte op de atletiekbaan door de knieën met een bloedende wond. Ondersteund door een assistent-scheidsrechter wankelde Frisk naar de kleedkamer voor medische behandeling. Op de tv-beelden was een supporter te zien die iets richting de Zweed smeet. Of de bewuste man, met baard en gekleed in een zwart T-shirt, daadwerkelijk de aansteker gooide die Frisk raakte is nog onduidelijk. De voorzitter van AS Roma sprak van ,,een traumatische ervaring'', te meer het voorwerp afkomstig was van een van de duurdere plekken in het olympisch stadion.

Pas veertig minuten na het incident werd in het olympisch stadion omgeroepen dat de wedstrijd niet zou worden hervat. ,,De scheidsrechter heeft besloten de wedstrijd te beëindigen omdat hij serieus gewond is geraakt en omdat hij vindt dat zijn veiligheid – en die van zijn twee assistenten en van de vierde official – hier niet is gewaarborgd'', lichtte de woordvoerder van de UEFA gisteravond toe.

AS Roma kan op een forse straf rekenen omdat er sprake is van recidive. In maart 2002 braken na het duel tegen Galatasaray massale vechtpartijen uit in het Romeinse stadion. Na de onverkwikkelijke taferelen veroordeelde de tuchtcommissie van de UEFA Roma tot het spelen van één thuiswedstrijd op minimaal driehonderd kilometer afstand van de eigen accommodatie.

Bovendien werden de spelers Totti, Lima en Batistuta en coach Capello (allen AS Roma) en Bulent en Ayhan (Galatasaray) geschorst. In hoger beroep werd de boete van AS Roma van 137.000 verhoogd naar 342.000 euro. Het verbod om in het eigen stadion te spelen werd teruggedraaid, de spelers werden minder zwaar geschorst dan was voorgesteld.