VS waarschuwen voor antidepressiva

Medicijnen tegen depressie moeten in de Verenigde Staten voorzien worden van een forse waarschuwing tegen het gebruik door kinderen. Dat besloot een adviescommissie van de Food and Drug Administration (FDA) gisteren op basis van een heranalyse van onderzoeksresultaten naar de zelfmoordrisico's die ontstaan als depressieve kinderen de moderne antidepressiva (de serotinineheropnameremmers, SSRI's) slikken.

Het advies is het voorlopige hoogtepunt in een kwestie die inmiddels langer dan een jaar duurt. Vorig jaar werd al gewaarschuwd voor het gebruik door kinderen van paroxetine (in Nederland onder de merknaam Seroxat op de markt). Fabrikant GSK bleek onderzoekgegevens over paroxetine niet compleet te hebben gepubliceerd. Het onderzoek werd uitgebreid naar alle SSRI's en ook de FDA begon een onderzoek. De discussie werd bemoeilijkt door ontbrekende onderzoekgegevens en door het feit dat, in de woorden van een Britse huisarts ,,zelfmoord sowieso een waarschijnlijke gebeurtenis is tijdens depressie.''

De kwestie heeft inmiddels grote gevolgen. Fabrikant GSK is in juni in New York aangeklaagd voor het achterhouden van onderzoeksgegevens. Het bedrijf ontliep vervolging door de belofte alle resultaten van onderzoeken naar middelen die op de markt komen openbaar te maken. De redacties van de belangrijkste medisch-wetenschappelijke tijdschriften besloten vorige week geen onderzoek meer te publiceren van medicijnenonderzoeken waarvan het onderzoeksprotocol niet van te voren is gedeponeerd in een register. Dit is bedoeld om aanpassingen achteraf die tot een gunstiger uitkomst leiden te kunnen ontmaskeren.

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen besloot in april om het voorschrijven aan kinderen jonger dan 18 af te raden. Alleen kinderpsychiaters mogen de middelen voorschrijven.