Voorzitter PSV maakt zijn debuut

Onder de 34.069 toeschouwers op Highbury was gisteravond PSV's nieuwe voorzitter Rob Westerhof. Voor het eerst vertegenwoordigde hij de Eindhovense club bij een Champions-Leaguewedstrijd, nadat zaterdag afscheid was genomen van zijn voorganger Harry van Raaij. De 61-jarige Westerhof, voormalig president-directeur van Philips Noord-Amerika, kon ondanks de nederlaag wel enig enthousiasme opbrengen voor het spel van PSV. ,,Ik vond dat het elftal geweldig gedisciplineerd heeft gespeeld. Met name het centrale verdedigingsduo Alex-Bouma voetbalde fantastisch. Met iets meer geluk hadden we hier gelijkgespeeld.''

Westerhof, die bij Philips 25.000 werknemers onder zich had, kreeg gistermiddag een rondleiding in de bouwput van het nieuwe stadion van Arsenal dat Highbury moet vervangen. Een aantal financiële gegevens dat hem werd voorgeschoteld, zette de in Rotterdam geboren Westerhof aan het denken. ,,In de nieuwe behuizing zal Arsenal de begroting bijna kunnen verdubbelen tot 300 miljoen euro. Dat blijft voor PSV (budget dit seizoen 50 miljoen euro, red.) onbereikbaar.''

De nieuwe voorzitter van PSV kreeg te horen dat Arsenal 9.000 dure stoelen in het stadion in de verkoop doet voor 8.000 euro per stoel. ,,Dat levert de club dus alleen al 72 miljoen euro op. Qua sponsoring zijn de verschillen tussen PSV en de Engelse clubs niet zo groot. Op het gebied van tv-inkomsten zijn de verhoudingen in vergelijking met Engeland en andere Europese landen helemaal zoek. Zelfs Tottenham Hotspur incasseert hiervoor 40 miljoen euro.''

In de korte tijd dat hij nu functioneert als PSV-voorzitter is Westerhof al tot het besef gekomen dat er voor PSV gezien de krappe Nederlandse markt en het achterland van de club, geen winst meer te behalen is met sponsoring en tv-rechten. ,,Toch heb ik me voorgenomen de komende weken na te denken over mogelijkheden om meer inkomsten te genereren.''