VN vragen de NAVO om hulp in crisis Darfur

De Verenigde Naties hebben de NAVO officieel gevraagd of zij de Afrikaanse Unie kan helpen bij de crisis in de westelijke regio Darfur in Soedan. De NAVO gaat de mogelijkheden onderzoeken en ,,verdere contacten leggen'' met onder meer de VN. NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer kreeg hiervoor gisteren toestemming van de 26 NAVO-ambassadeurs tijdens hun wekelijkse informele lunch, zo hebben hoge diplomaten vanochtend bevestigd.

De Hoop Scheffer heeft van VN-ondersecretaris-generaal voor vredeshandhaving Jean-Marie Guéhenno ,,een officieel verzoek gekregen namens VN-chef Kofi Annan of de NAVO de Afrikaanse Unie kan helpen'', zeggen NAVO-diplomaten. Volgens hen gaat het om een ,,open verzoek'', waarbij ,,elke vorm van assistentie welkom is''. ,,De Afrikaanse Unie heeft nauwelijks materieel'', zegt een hoge NAVO-diplomaat.

Volgens diplomaten moet bij een eventuele NAVO-rol in Darfur vooral worden gedacht aan logistieke steun, zoals hulp bij planning, luchttransport, communicatie-apparatuur en inlichtingen. Het zenden van troepen is nu niet aan de orde, menen zij. De NAVO zal een missie naar New York sturen om met de VN ,,te overleggen over wat er precies nodig is'', zegt een adviseur van De Hoop Scheffer. De NAVO zal ook overleggen met de Europese Unie, die zich bezint op een politiemissie in Darfur.

Of eventuele NAVO-hulp in Darfur een verdere uitbreiding van de NAVO-rol op het internationale toneel betekent, naast de missies in Afghanistan en Irak, willen diplomaten nog niet zeggen. ,,Maar dit is zeker onontgonnen gebied voor de NAVO'', zegt een hoge NAVO-diplomaat. ,,Er is binnen de NAVO steun voor om dit te onderzoeken, zolang het maar in het VN-kader gebeurt'', zegt een medewerker van De Hoop Scheffer.

VN-chef Annan heeft twee weken geleden gevraagd om een ,,substantieel'' grotere internationale troepenmacht voor Soedan, waar Arabische milities, volgens velen met steun van de regering, geweld gebruiken tegen de zwarte Afrikaanse bevolking. De regering-Bush spreekt van genocide.

De Afrikaanse Unie, de organisatie van 53 Afrikaanse landen die de missie ter plekke leidt, heeft er nu zo'n 80 waarnemers, die worden beschermd door circa 300 soldaten. Volgens een VN-plan zijn er 3.000 vredessoldaten en 1.100 politiemensen nodig.

    • Robert van de Roer