Turkije stelt overspel toch niet strafbaar

De Turkse regering heeft een voorstel om overspel strafbaar te stellen van tafel gehaald. Dat bleek gisteren bij de behandeling van de ontwerp-strafwet in het Turkse parlement.

De Europese Commissie en verschillende EU-ministers van Buitenlandse Zaken lieten maandag nog weten dat aanvaarding van het wetsvoorstel grote schade zou kunnen toebrengen aan de Europese aspiraties van Ankara.

De behandeling van de nieuwe strafwet in het parlement is nog niet afgerond, maar gisteren liet minister Çiçek al weten dat alleen amendementen op de ontwerp-wet waar zowel de regerende AK-partij als de oppositionele CHP-partij voor is, zullen worden ingediend. Omdat de CHP echter al heeft aangegeven mordicus tegen het strafbaar stellen van overspel te zijn, is een amendement van die strekking ipso facto van tafel.

In het wetsontwerp waar het parlement zich over buigt, stond de kwestie van het overspel niet vermeld. Onlangs liet de AK-partij weten overspel via een amendement strafbaar te willen maken.

Dat de kwestie van het overspel van tafel is, betekent niet dat iedereen in Turkije enthousiast is over de nieuwe ontwerp-wet. Met name vrouwenorganisaties zijn uiterst teleurgesteld over wat er nu op tafel ligt. Zij vinden dat het voorstel nog steeds geen paal en perk stelt aan eerwraak en maagdelijkheidstesten nog steeds niet voldoende buiten de wet plaatst.