Topman Disney `sneller weg'

Roy Disney, de neef van Walt Disney, de oprichter van het gelijknamige entertainment-concern, neemt geen genoegen met de aankondiging van topman Michael Eisner dat die zijn functie zal neerleggen over twee jaar, als zijn contract afloopt. Disney en zijn zakenpartner Stanley Gold vinden dat Eisner zo snel mogelijk weg moet.

Eisner, met twintig jaar de langstzittende bestuursvoorzitter onder grote beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten, liet vorige week weten na september 2006 geen verlenging van zijn contract na te streven. Hij leek hiermee zijn critici de wind uit de zeilen te nemen die vinden dat hij er al te lang zit.

Disney en Gold vinden het ,,onaanvaardbaar dat Michael Eisner de onderneming in gijzeling houdt voor de komende twee jaar'', zo schrijven zij in een brief aan de raad van commissarissen. Ze noemen Eisner een lame duck oftewel aangeschoten wild, die onmogelijk in staat is om het miljardenbedrijf te leiden.

Disney en Gold waren ook commissarissen, totdat zij vorig jaar demonstratief hun zetel opgaven en een aandeelhoudersprotest ontketenden tegen het huidige management van The Walt Disney Company. Dat protest culmineerde in een aandeelhoudersvergadering begin dit jaar waar 45 procent van de beleggers het vertrouwen in Eisner opzegde. Eisner deed daarop afstand van het voorzitterschap van de raad, maar bleef aan als topman.

Disney's tweede man, Bob Iger, zou de gedoodverfde opvolger van Eisner zijn, maar Roy Disney en Gold zien in hem een stroman zonder visie, die ongeschikt is om het bedrijf in zijn oude glorie te herstellen. Volgens hen moet er zo snel mogelijk een headhuntersfirma worden ingeschakeld die wereldwijd op zoek moet gaan naar een nieuwe CEO. Gebeurt dit niet, dan dreigen de dissidenten een eigen raad samen te stellen en ter goedkeuring voor te leggen aan de aandeelhoudersvergadering in 2005.

Roy Disney heeft meer dan sentimentele banden met het bedrijf van zijn familie. Hij heeft 17,3 miljoen aandelen in de onderneming. Eisner heeft ook grote belangen: hij heeft in de twintig jaar dat hij aan de macht is bij The Walt Disney Company zo'n veertien miljoen aandelen vergaard, samen goed voor zo'n 300 miljoen dollar (245 miljoen euro).