Statenleden mogen burger niet bezoeken

Contact met het volk is duur. Dat bleek in de provincie Noord-Holland, waar Provinciale-Statenleden, in een poging dichter bij hun kiezers te komen, hun reiskostenbudget met 231.000 euro dreigen te overschrijden.

Gisteren kregen de reislustige Statenleden van commissaris van de koningin Borghouts te horen dat alle commissievergaderingen buiten het provinciehuis en werkbezoeken met onmiddellijke ingang verboden zijn.

,,Mijn eerste reactie was: dit is een compliment voor de Staten'', zegt Statenlid Jaap Bond. ,,Wij komen blijkbaar steeds meer bij de burger.'' Toch schrok ook Bond, CDA'er en lid van het praesidium van de Staten, wel van de hoogte van het bedrag, het budget is er tenslotte niet voor niets.

Sinds de invoering van het dualisme proberen Statenleden meer onder de mensen te komen. Dat is ,,vrij intensief'' gebeurd, zegt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland. Bij het vergaderen buiten de deur lopen de kosten al snel op. ,,We moeten dan busvervoer regelen, een zaaltje met geluidsinstallatie huren, en natuurlijk ook een maaltijd regelen'', legt de woordvoerder uit.

Het contact met de burger staat de rest van het jaar even op een laag pitje. De Statenleden zijn voorlopig weer aan het provinciehuis in Haarlem gekluisterd. Statenlid Baks (VVD) vindt dat niet eens zo'n slecht idee: ,,Dan weet het publiek je ook beter te vinden.''

Of de schrik leidt tot een terughoudender reisbeleid is nog niet duidelijk. ,,We hebben wel een leermoment gehad'', bezweert Bond. Volgens de woordvoerder heeft het controlesysteem van de provincie goed gewerkt, en is er op tijd ingegrepen. Sinds de provincie enkele jaren geleden in de financiële problemen kwam, houdt het provinciebestuur kostenoverschrijdingen scherp in de gaten. Maar, voorspelt de woordvoerder, het zou hem niets verbazen als het reiskostenbudget volgend jaar wat hoger uitvalt.