Rusland: nog meer geld tegen terreur

De Russische regering heeft de begroting voor volgend jaar onder de vlag van de strijd tegen het terrorisme geplaatst, na het gijzelingsdrama in Beslan de hoogste prioriteit van president Poetin.

De Russische regering trekt in de begroting voor volgend jaar veel geld uit voor terrorismebestrijding, omdat ,,het niveau van de terreur tot een nieuw hoogtepunt is gestegen'', zoals minister van Financiën Aleksej Koedrin het gisteren uitdrukte. De belangrijkste ,,essentiële structuren'' in de strijd tegen het terrorisme worden versterkt. Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken, de veiligheidsdienst FSB, de grenswachten en de buitenlandse inlichtingendienst is 1,7 miljard dollar méér uitgetrokken dan in de begroting van dit jaar. De extra gelden worden besteed aan technische uitrusting en de opleiding van specialisten. Het leger krijgt 3,6 miljard dollar meer. De stad Moskou krijgt 47 miljoen dollar voor het garanderen van de veiligheid van de metro, in februari nog doelwit van een aanslag die 47 mensen het leven kostte. Ook andere steden met een metro, St. Petersburg, Samara, Nizjni Novgorod en Jekaterinenburg, krijgen extra geld voor de veiligheid.

In Rusland neemt de kritiek op president Poetins politieke hervormingen toe. Poetin wil voortaan zelf de gouverneurs en presidenten van Ruslands 89 regio's en republieken benoemen en de verkiezing van de helft van de Doema volgens het districtenstelsel afschaffen. Gisteren was ook kritiek te horen uit Poetins eigen achterban, de partij Verenigd Rusland. ,,De president beschikt over een bijna totale macht en is alleen God nog verantwoording schuldig'', zo zei een afgevaardigde van Verenigd Rusland, Konstantin Zatoelin. Een partijgenoot zei dat ,,we ondanks ons respect voor Poetin niet willen dat alle verantwoordelijkheden bij het Kremlin komen te liggen''. Een ander Doemalid van Verenigd Rusland, Anatoli Ermolin, oud-commandnat van de anti-terreureenheden van de FSB, merkte op dat ,,hoe meer we de verticale machtsstructuur versterken, hoe groter de kloof wordt tussen het volk en de macht''.

Ook in het buitenland groeit de kritiek op de machtsconcentratie rond Poetin. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei ,,bezorgd'' te zijn dat Poetins hervormingen het democratisch proces in Rusland ,,uithollen''. ,,We begrijpen de noodzaak om het terrorisme te bestrijden, maar als je dat doet moet je een juist evenwicht vinden om niet een richting in te slaan die je wegvoert van de democratische hervormingen of het democratische proces'', aldus Powell. De Europese Unie riep Moskou op te garanderen dat de hervormingen van Poetin niet ten koste gaan van het respect voor de democratie en de mensenrechten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov wees de critici erop dat de hervormingen een interne aangelegenheid van Rusland zijn. Hij zei dat de Amerikanen in de strijd tegen het terrorisme eveneens ,,harde maatregelen hebben genomen''.