Remkes eist actie tegen spreekkoren

Autoriteiten moeten ingrijpen als voetbalfans kwetsende spreekkoren aanheffen. Burgemeesters en bestuurders van de KNVB hebben meer ,,mentale hardheid'' nodig, zodat de reeds geldende afspraken om het verbale geweld te weren uit stadions ook werkelijk worden uitgevoerd.

Dat maakte minister Remkes (Binnenlandse Zaken) gisteren duidelijk in de Tweede Kamer. Op vragen van Kamerleden naar aanleiding van kwetsende spreekkoren afgelopen zondag bij ADO Den Haag-Ajax liet de VVD-bewindsman weten dat er vrijdag tijdens een overleg met alle betrokken partijen een eenduidige aanpak wordt afgesproken. Nu is nog te vaak onduidelijk wie er bij kwetsende spreekkoren moet ingrijpen. ,,Het is niet acceptabel dat de ene burgemeester zus doet en de andere onder gelijke omstandigheden zo'',aldus Remkes.

De minister zei nog niet precies te weten hoe het zondag is gegaan bij ADO Den Haag-Ajax toen uit de vakken met Haagse supporters kwetsende spreekkoren klonken, maar waar de wedstrijd niet werd stilgelegd. ,,Een schandalige vertoning'', vindt Remkes. En hoewel de onderzoeken van de KNVB en de politie Haaglanden nog lopen, maakte hij in de Tweede Kamer wel duidelijk dat er deze keer ,,aanleiding tot het nemen van stappen'' was en dat ,,optreden wenselijk was geweest''. Remkes: ,,Als de samenleving spreekkoren echt wil aanpakken dan moet dat gebeuren''. De burgemeester zou dan opdracht moeten geven de wedstrijd te staken, als de scheidsrechter het niet zelf doet en supporters die racistische of haatzaaiende leuzen roepen komen er wat Remkes betreft niet meer in. De Kamer wees hem er op dat er bij de betrokken partijen te veel onduidelijkheid is. Volgens Remkes moeten de afspraken zoals die zijn vastgelegd in het beleidskader Bestrijding Voetbalvandalisme worden aangescherpt.