Onthoofde `gijzelaars'

De politie van Irak heeft ten noorden van Bagdad drie onthoofde lichamen gevonden van vermoedelijk buitenlandse gijzelaars. Een Amerikaanse woordvoerder van het leger evenwel gaat er van uit dat het om Arabische mannen gaat.

De lichamen werden nabij Dujail, zestig kilometer ten noorden van Bagdad, gevonden. De hoofden van de slachtoffers waren op hun rug gebonden.

Eén van de drie Turkse gijzelaars onderwijl, is gisteren vrijgelaten. Het gaat om een Turkse vertaler die op vrije voeten is gesteld omdat Turkije een Amerikaanse aanval op het Noord-Iraakse Tall Afar heeft veroordeeld. Dat zou blijken uit een videoboodschap die aan de Turkse media is opgestuurd.

De Iraakse politie heeft nog geen details verstrekt over de omstandigheden waaronder de drie lichamen zijn teruggevonden. Ontvoering van buitenlanders in Irak gaat onverminderd verder. Vlak voordat de Turkse vertaler werd vrijgelaten, werden nabij de Iraakse stad Tikrit opnieuw twee Turken ontvoerd. Het gaat om twee vrachtwagenchauffeurs die onderweg waren naar de Noord-Iraakse stad Kirkuk. In de afgelopen maanden zijn zeker drie Turkse chauffeurs door hun Iraakse ontvoerders gedood.

Gisteren zond het Arabische televisienetwerk Al Jazira ook beelden uit waarop een Jordaanse vrachtwagenchauffeur en zijn Iraakse ontvoerders zijn te zien. De ontvoerders, die zich de Brigade van de Leeuwen van Al-Tawhid noemen, eisen dat het vervoersbedrijf van de Jordaniër zich binnen 48 uur uit Irak terugtrekt, anders zou de man worden gedood.

Over het lot van de twee Italiaanse hulpverleners en twee Franse journalisten is nog altijd zo goed als niets bekend. Extremisten in Samarra hebben gemeld twee Australiërs en twee Aziaten te hebben ontvoerd. Zij hebben daar geen bewijs voor geleverd. Canberra tracht nu alle Australiërs in Irak te traceren.