Onderzoek beloning OCW uitgebreid

Minister Van der Hoeven (CDA, Onderwijs) breidt het onderzoek naar de beloning van topambtenaren uit. Zij laat het salaris en de bonussen van alle ambtenaren op haar departement vanaf schaal 11 natrekken. Het gaat daarbij om circa 800 ambtenaren.

De minister kondigde dit gisteren aan na een spoeddebat in De Tweede Kamer over een onderzoek bij Onderwijs van de Algemene Rekenkamer. Hieruit was gebleken dat ambtenaren van het ministerie vanaf schaal 16, een kleine veertig, sinds 2003 circa 1,4 miljoen euro aan inkomsten op onrechtmatige wijze heeft verkregen.

Onderzoeken van het ministerie van Financiën en advocatenkantoor Ploum Lodder Princen bevestigen dit beeld. De minister had de onderzoeken ingesteld, nadat anonieme ambtenaren dit voorjaar de Tweede Kamer tipten over een `graaicultuur' op Onderwijs.

Van der Hoeven heeft de Kamer gisteren toegezegd de landsadvocaat te laten onderzoeken of dat geld teruggevorderd kan worden. Zij onderschreef de conclusies van de Rekenkamer, maar voegde daaraan toe dat er inmiddels al maatregelen zijn genomen om excessieve beloning van topambtenaren tegen te gaan.

De Tweede Kamer was unaniem kritisch over de conclusies van de Rekenkamer. De linkse oppositie gaf Van der Hoeven een ,,laatste kans'' om orde op zaken te stellen op haar departement. PvdA en LPF schermden met een motie van wantrouwen, maar dienden die gisteravond niet in.

De Kamer ergert zich aan de reeks van incidenten rond het ministerie van Onderwijs. Zo kwam het departement in een jaar tijd in opspraak door de Jamby-affaire (ambtenaren vervalsten facturen om een conflict met internetbedrijf Jamby op te lossen), de hbo-fraude (instellingen inden 55 miljoen euro te veel subsidie), het aftreden van staatssecretaris Nijs en de dure interne verhuizing op het departement. De minister erkende overigens dat uitspraken van secretaris-generaal Van der Steenhoven in het radioprogramma Met het oog op morgen ,,ongelukkig'' waren. De ambtenaar zei vorige week in het interview dat het departement de regels voor beloningen niet altijd kan toepassen.