`Obstakel Arafat zal uit de weg worden geruimd'

De Israëlische premier Sharon zegt vast van plan te zijn de Palestijnse leider Arafat uit te schakelen. ,,We traden op tegen Hamasleiders Ahmed Yassin, tegen Rantissi en tegen verschillende anderen. Wij kwamen in actie wanneer dat mogelijk was, op een voor ons conveniënt tijdstip. Hetzelfde principe is van toepassing op Arafat. Ik zie geen verschil tussen hem en Ahmed Yassin, beiden zijn moordenaars van joden'', aldus Sharon vandaag in interviews, ter gelegenheid van het joodse nieuwe jaar, met de twee belangrijkste kranten van Israël, Yedioth Ahronot en Ha'aretz.

Of Arafat, die opgesloten zit in een deels vernietigd gebouwencomplex in Ramallah, zal worden geliquideerd of zal worden uitgewezen, liet Sharon in het midden, maar hij verzekerde dat ,,het obstakel Arafat'' zal worden geëlimineerd. De twee kranten wijzen erop dat Sharon zich nimmer bediend van loze retoriek en dat zijn uitspraken niet uitgelegd moeten worden als het zoveelste dreigement maar een concrete belofte is aan het begin van een nieuw jaar volgens de joodse kalender.

Hoewel de Verenigde Staten Sharon gewaarschuwd hebben Arafat met rust te laten, laat Sharon doorschemeren van die kant geen noemenswaardige problemen te verwachten. ,,Gedurende de ambtstermijn van president Bush zijn de relaties zeer hecht geworden. We hebben een niveau van strategische samenwerking bereikt dat we nog niet eerder hadden gezien,'' aldus de premier. De opstelling van de Europese Unie, die aandringt op het herstel van Arafats bewegingsvrijheid, speelt voor Sharon geen rol. Hij denkt dat de 15 miljoen moslims in de Europese Unie ,,een politieke factor'' aan het worden zijn en medeverantwoordelijk voor ,,de verschrikkelijke heropleving van het antisemitisme.''

Sharon boekte gisteren met de aanvaarding door het kernkabinet van het plan om de 8100 kolonisten in de Gazastrook ruimschoots te compenseren voor de evacuatie van de 21 joodse nederzettingen een politiek succes. Een aantal van deze kolonisten, onder andere in de seculiere nederzetting Rafiah Yam in het zuidelijke puntje van de Gazastrook, zijn bereid een compensatieregeling te treffen. Volgens een hoge Israëlische ambtenaar zijn er al gesprekken gaande met 100 kolonisten-families over de schadevergoedingen. De orthodoxe kolonisten zeggen zich niet te zullen laten afkopen.

Uit nieuwe opiniepeilingen blijkt dat Sharon met zijn eenzijdige ontruimingsplan kan rekenen op de steun van een duidelijke meerderheid (58 procent) van de bevolking.