Mensheid dijt uit in armste landen

De groei van de wereldbevolking komt tot 2050 voor 96 procent voor rekening van ontwikkelingslanden. Anno 2004 telt de wereld naar schatting 6,4 miljard mensen. Daar komen er de komende 45 jaar nog eens 2,5 miljard bij. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van het UNFPA, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.

De wereldbevolking blijft snel groeien, hoewel minder snel dan tien jaar terug. Halverwege de jaren negentig kwamen er jaarlijks 82 miljoen mensen bij. Die toename is intussen gedaald tot 76 miljoen per jaar.

In 1950 telde de wereld nog maar 2,5 miljard mensen. Mondiaal is het aantal kinderen per vrouw sinds 1960 van zes naar drie gehalveerd. Maar in de meeste arme landen moet de gezinsbeperking nog op gang komen. De bevolking in de vijftig minst ontwikkelde landen zal tot 2050 naar verwachting toenemen tot 1,7 miljard. Dat is een groei van 228 procent. In Europa en Japan loopt de bevolking terug. De snelheid van die daling zal de komende tien jaar nog verdubbelen. In Noord-Amerika stijgt de bevolking jaarlijks met circa één procent door immigratie.

De geraamde groei van de wereldbevolking is lager dan tien jaar geleden werd gedacht. Dat komt vooral door het verwoestende effect van de aidsepidemie in Afrika. De bevolking van de 38 zwaarst getroffen landen in Afrika zal tot 2015 naar verwachting met vijftig procent groeien tot 823 miljoen mensen. Zonder aids zou die stijging zeventig procent bedragen. Dat scheelt 91 miljoen mensen.