Kroes hevelt mogelijk onderwerpen over

De toekomstige Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes zal onderwerpen uit haar portefeuille in de toekomst mogelijk aan een ander overdragen, mocht er sprake kunnen zijn of lijken van persoonlijke belangenverstrengeling. Zij maakt daarover morgen afspraken met komend commissievoorzitter Barroso. Kroes heeft dit vanochtend verteld in een kennismakingsgesprek met leden van de Tweede kamer in Den Haag.

Haar ,,verschoningsrecht'', zoals Kroes het noemde, heeft naar haar verwachting slechts betrekking op een handvol mogelijke gevallen, daar zij op 1 september al mogelijke conflicterende belangen en functies heeft opgeheven. Kroes: ,,ik woon nog nét in mijn eigen huis''. Ook andere eurocommissarissen krijgen een verschoningsrecht, aldus Kroes, omdat ,,helderheid'' in dit soort aangelegenheden ,,iets van deze tijd is''.

Kroes verzette zich tegen de gedachte, dat haar activiteiten in het bedrijfsleven in het verleden haar minder geschikt zouden maken voor het ambt van eurocommissaris. ,,Het kan juist geen kwaad in keukens te hebben gekeken'', hield zij de Kamerleden voor.

De bijeenkomst was informeel, hoewel D66-leider Dittrich ervoor had gepleit er een formele hoorzitting van te maken. Dit idee was echter ,,een wassen neus'', aldus Kamerlid Timmermans (PvdA), aangezien de Kamer geen formele bevoegdheden terzake heeft.