Kremlin versterkt greep op energie

Met een enkel voorstel heeft de Russische regering zowel haar greep op de energiesector versterkt als de weg vrijgemaakt voor buitenlandse investeringen in deze zo belangrijke industrie in het olie- en gasrijke Rusland.

President Vladimir Poetin keurde gisteren een plan goed dat voorziet in de overname van staatsoliemaatschappij Rosneft door het gasbedrijf Gazprom, een transactie waardoor het al enorme Gazprom een nog grotere omvang krijgt.

De staat heeft momenteel een belang van 38 procent in Gazprom, de gigant die goed is voor 16 procent van de wereldwijde gasproductie en die 20 procent van de wereldwijde gasreserves in handen heeft. De overname van Rosneft zal gaan via een aandelenruil waardoor de regering uiteindelijk een controlerend belang krijgt in Gazprom van 50 procent plus een aandeel. Gazprom is van enorme importantie voor Rusland, het bedrijf is goed voor 8 procent van het bruto binnenlands product.

De deal omvat ook het beëindigen van het verbod voor buitenlandse ondernemingen om (delen van) Russische energiebedrijven te kopen. Met de opheffing van het verbod hoopt Poetin meer buitenlandse investeerders te lokken. Gazprom zal de komende jaren veel geld nodig hebben om nieuwe velden in het koude noorden en oosten van Siberië te ontwikkelen om de huidige voorraden te vervangen.

Met de overname zal de dagelijkse olieproductie van Gazprom toenemen van 220.000 naar circa een miljoen vaten. Rosneft pompte in 2003 19,4 miljoen ton olie naar boven.

Buitenlanders kunnen momenteel aandelen Gazprom kopen die op de beurs in New York staan genoteerd, maar ze mogen geen aandelen hebben die op de beurs in Moskou worden verhandeld. In de VS wordt slechts 4,4 procent van de aandelen verhandeld en nu is dan ook maar 6 tot 8 procent van de aandelen van de energiegigant in handen van buitenlandse investeerders.

De grootste transactie tussen een Russisch en niet-Russisch bedrijf tot nu toe is die tussen het Britse energieconcern BP dat begin 2003 de helft van de aandelen van het Russische oliebedrijf TNK kocht.