Juventus telt meer sterren dan `Zlatan'

Ajax begint vanavond in de Champions League met een thuiswedstrijd tegen Juventus. Bij de Italiaanse sterrenploeg is Ibrahimovic nog geen vaste waarde.

De Nederlandse voetbalogen zijn vanavond gericht op Ibrahimovic, de Zweedse slungel van de `Oude Dame' uit Turijn. De nummer negen van Juventus keert na twee weken terug in de Arena, het speelveld waar hij de voorbije drie seizoenen met zijn wisselvallige spel hartstocht én ergernis wekte. De specialist van de hakbal en de elleboogstoot had het verbruid bij de meest Ajacieden en mocht voor zestien miljoen euro vertrekken. Gisteravond werd Ibrahimovic afgeschermd voor de media. Vanavond zal hij tegen zijn oude club meer dan ooit zijn voeten willen laten spreken. De fluitconcerten of spreekkoren – de supporters van Ajax kunnen er ook wat van – maken hem naar verwachting alleen maar sterker.

De internationale voetbalogen zijn zeker niet alleen op de volksjongen uit Malmö gericht. Alle chauvinistische verhalen ten spijt telt Juventus zo veel sterspelers, dat de naam Ibrahimovic op het wedstrijdformulier nauwelijks opvalt. De 22-jarige midvoor is nog maar een groentje, temidden van de waslijst aan vedetten. Juventus telt een elftal (met reserves) aan ervaren internationals: Buffon, Ferrara, Montero, Tudor, Thuram, Pessotto, Zambrotta, Nedved, Tacchinardi, Camaronesi, Emerson, Trezeguet en Del Piero.

De laatste in het rijtje stond gisteravond, gezeten naast zijn trainer, de internationale pers te woord. Del Piero had weinig te vertellen, maar liet daarna op de training zijn prachtige dribbelkunst zien. Ongeveer twintig minuten had hij afgelopen zondag samengespeeld met Ibrahimovic, in de eerste competitiewedstrijd bij Brescia waarin `Zlatan' meteen tot scoren kwam. ,,Hij was bij Ajax het vaste aanspeelpunt, het is niet eenvoudig zo'n speler te vervangen'', zinspeelde Del Piero gisteravond op de verminderde aanvalskracht van de Nederlandse kampioen.

Naast hem zat een nors kijkende trainer Capello die altijd een fan van Ibrahimovic is geweest. Als coach van AS Roma had hij de spits al willen aantrekken, hij moest zich vorig jaar tevreden stellen met de Roemeense libero Chivu die eveneens bij Ajax tot bloei was gekomen. Juventus heeft meer geld te besteden en eenmaal werkzaam in Stadio delle Alpi kreeg Capello vlak voor het sluiten van de transfermarkt alsnog zijn zin. ,,Ik hoop dat hij mijn hoge verwachtingen kan inlossen'', zei de nieuwe trainer van Juventus.

Of hij Ibrahimovic vanavond tegen Ajax vanaf het begin laat meespelen, is overigens nog maar de vraag. De laatste aanwinst moet op de positie van `diepe' spits duelleren met de Franse international Trezeguet. Del Piero speelt vrijwel zeker, in de rol van `zwervende' spits. De twee aanvallers van Juventus worden in de rug gedekt door de Tsjechische alleskunner Nedved, die vorig week in de Arena niet tegen Oranje te bewonderen was, maar volgens Italiaanse journalisten een fitte indruk maakt. Van een knieblessure, opgelopen tijdens het EK, was op de training niets te merken.

Capello bewaart geen prettige herinneringen aan Ajax. ,,Taboes zijn er om doorbroken te worden'', klonk de vertaling van een tolk op de vraag of hij vanavond revanchegevoelens koestert. Als speler van Juventus verloor de voormalige middenvelder in 1973 van Ajax in de finale van de Europa Cup 1. Als trainer van AC Milan leed hij drie nederlagen tegen zijn Amsterdamse plaaggeest in het seizoen 1994-1995; waaronder de finale van de Champions League. Als trainer van AS Roma kwam hij in het seizoen 2002-2003 niet tot winst.

Capello kon de 2-1 nederlaag en het 1-1 gelijkspel toen maar moeilijk verkroppen en sprak over `Lucky Ajax' of iets dergelijks. Vooraf had hij de veel jongere tegenstanders destijds geringschattend voor baby's uitgemaakt. Zijn collega Koeman reageerde geprikkeld op de laatdunkende uitspraken. ,,Als wij niet goed speelden, waren zij dramatisch'', sprak de trainer van Ajax destijds. Van een psychologische oorlogsvoering lijkt dit keer geen sprake. Beide coaches spraken gisteren hun wederzijdse bewondering over de kracht van de opponent uit.

De slechte statistieken van Capello tegen Ajax worden gecompenseerd door de positieve resultaten die de Italiaanse recordhouder tegen de Nederlandse recordhouder behaalde. Beide clubs wonnen elk 29 landstitels en zijn met Bayern München en FC Barcelona de enige ploegen die drie verschillende Europa Cups in hun prijzenkast hebben staan. De laatste drie onderlinge confrontaties eindigden in het voordeel van Juventus. In 1996 verloor Ajax de finale van de Champions League na strafschoppen. In 1997 was Juventus in de halve finale van het hoofdtoernooi twee keer de beste gebleken. Capello, voorzichtig formulerend: ,,Wij zijn psychologisch een beetje in het voordeel.''

    • Jaap Bloembergen