Heracles wilde Michels niet

Voormalig bondscoach en Ajax-trainer Rinus Michels heeft veertig jaar geleden tevergeefs gesolliciteerd naar het trainerschap van Heracles.

,,Uit uw advertentie in de Sportkroniek blijkt dat uw vereniging op zoek is naar een goede trainer'', zo schrijft Michels die op dat moment vier jaar trainer bij de Amsterdamse amateurvereniging JOS is geweest. ,,Derhalve ben ik zo vrij u langs deze weg mijn kwaliteiten aan te prijzen.''

De brief is afgedrukt in het gisteren gepresenteerde boek De Tweekleur omhoog van Albert Vondeling. Michels' sollicitatie bij de Almelose club is tevergeefs. Het bestuur zat niet te wachten op een ambitieuze Amsterdammer met een eigen mening. Een half jaar later, in het najaar van 1964, gaat Michels bij Ajax aan de slag.

Heracles vierde vorig jaar zijn honderdjarig bestaan, maar toen was het boek nog niet gereed.