GroenLinks moet mening rectificeren

GroenLinks mag geen verband meer leggen tussen misstanden in de cosmetische chirurgie en de arts Robert Schoemacher, mede-eigenaar en directeur van verschillende klinieken voor plastische chirurgie. Dat heeft de rechter in Utrecht vanmorgen in kort geding bepaald. GroenLinks moet, op straffe van een dwangsom van 2.000 euro per dag, op haar website verklaren dat voor een dergelijk verband ,,geen enkele aanleiding bestaat''.

De partij zal op haar website een rectificatie plaatsen op een pleidooi van Tweede-Kamerlid Tonkens voor strengere controle op de `dr. Schoemacherbranche'. Schoemacher had dat geëist. Hij vindt dat door deze benaming zijn reputatie wordt aangetast. GroenLinks overweegt hoger beroep.

Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema betekent de uitspraak dat Kamerleden zich ,,één stap buiten de Kamer'' niet meer vrij kunnen uitspreken over publieke personen en instanties. In de Kamer geldt onschendbaarheid voor Kamerleden, maar volgens Halsema moet het ook daarbuiten mogelijk blijven namen te noemen van instanties in publieke debatten, zoals de Al-Tawheed-moskee in Amsterdam in het debat over moslim-radicalisering.

Tonkens reageerde met haar pleidooi eerder deze maand op een rapport van de Inspectie van Gezondheidszorg over misstanden in privé-klinieken, die niet met name genoemd worden. Tonkens zei Schoemacher aan te halen, omdat hij zich opwerpt als ,,ambassadeur'' van de esthetische chirurgie, onder meer in het tv-programma Make me beautiful. In een interview zei Tonkens dat een van de genoemde misstanden, zoals een gebrek aan informatie, ook in klinieken van Schoemacher voorkomt.