`Filmpiraat verliest huis'

Verboden films te stelen, is de boodschap van een campagne tegen het illegaal branden van dvd's. Filmpiraterij kost geld en banen.

Marcel merkt het aan de kassa van zijn bioscoop: ,,Mensen weten niet welke film ze moeten kiezen. `We hebben die en die film thuis al gezien', zeggen ze dan.'' Marco merkt het achter de toonbank van de dvd-winkel: ,,Dan zeggen mensen: `We kopen die film die niet bij jou, thuis maken we hem veel goedkoper'. Daar zijn ze heel open over.''

Marcel en Marco vertelden gisteren hun ervaringen bij de introductie van het Platform Filmdiefstal.nl in een bioscoop in Den Haag. Bedrijven in de filmindustrie en de detailhandel willen met campagnes duidelijk maken dat het verspreiden van films strafbaar is. Veel mensen weten volgens het platform niet dat op piraterij een boete staat van maximaal 45.000 euro en vier jaar gevangenisstraf.

In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje lopen al langer campagnes tegen filmpiraterij. Met ingang van morgen worden in de meeste Nederlandse bioscopen voorlichtingsfilmpjes gedraaid. In het filmpje waarmee de campagne begint, breekt een jongen een auto open, steelt een andere jongen een tas en staat een meisje op het punt een film binnen te halen op haar computer. De boodschap is: je steelt geen auto, geen tas en geen films. Een film kopiëren voor eigen gebruik is toegestaan, een film verspreiden niet.

Het illegaal branden van dvd's heeft ook in Nederland een hoge vlucht genomen. Computergebruikers kopiëren de films van andere dvd's of halen de films binnen van internet met uitwisselprogramma's. De omzet van illegale dvd's in Nederland bedroeg vorig jaar 40 miljoen euro, schat de Stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein). ,,Dat bedrag leiden we af uit de verkoop van onbespeelde dvd's'', zegt Tim Kuik van Brein. ,,Nog veel meer films worden illegaal verspreid via internet, maar om hoeveel geld het daarbij gaat, weten we niet.''

De piraterij gaat banen kosten bij de producenten en verkopers van dvd's, een sector waarin naar schatting 400.000 mensen werkzaam zijn. Will Nagel, directeur van Videoland Nederland, zei: ,,Ik ben bang dat er over vijf jaar nog vijf- of zeshonderd verhuurpunten over zijn van de huidige duizend als het illegaal branden doorgaat.''

Het overgrote deel van de piraten, zijn thuispiraten, maar ook de georganiseerde misdaad produceert illegale dvd's. Vorig jaar ondernam Brein 8.500 acties tegen piraten op internet, waarbij onder meer boetes werden opgelegd. Kuik: ,,We hebben al auto's en huizen van piraten verkocht.'' Dit jaar zijn 14.000 acties uitgevoerd.

    • Karel Berkhout