Feist

Zangeres Leslie Feist, uit Canada, heeft illustere kennissen. Ze begon ooit als voorprogramma van The Ramones, omdat haar punkband een prijsvraag had gewonnen. Later woonde ze in huis met Peaches die net succes begon te krijgen, en kreeg ook Feist zin in een carrière als solo-zangeres. Inmiddels heeft ze gastoptredens gedaan op cd's van Kings Of Convenience, Jane Birkin, Broken Social Scene en de bizarre Gonzales.

Feists debuut, Let It Die, is een prachtig overzicht van haar stemmingenrijkdom: de verstikte jazzstem van Mushaboom, de excentrieke Björk-kreun van Gatekeeper en de languissante uithalen van het titelnummer. De nu eens wulpse, dan weer schuchtere klank kreeg de hoofdrol; de instrumentaties zijn dienstbaar maar eigenzinnig.

Samen met de Berlijnse Canadees Gonzales maakte Feist een klankbeeld waarin synthetische drumklappen samengaan met strijkers, en zomaar gekke disco-keyboards opduiken. Maar hoe eigentijds ook, de sfeer is nostalgisch. De rokerige nachtclub wordt voor de verandering eens opgeroepen met moderne stijlmiddelen, en dat is Feists verdienste.

De zangeres treedt komende zaterdag op op het Bazar Curieux-festival in Nighttown, Rotterdam.

Feist. Let It Die (Polydor 602498169919)

    • Hester Carvalho