Europese Commissie beoogt vrije markt auto-onderdelen

De Europese Commissie wil de markt voor `zichtbare' auto-onderdelen, zoals bumpers, motorkappen, portieren en ruiten, liberaliseren. Het omstreden voorstel moet nog worden goedgekeurd door een meerderheid van de lidstaten en het Europarlement.

De Europese Commissie wil met het voorstel de monopoliepositie van de autofabrikanten doorbreken. In Nederland en nog acht lidstaten mogen onafhankelijke autoreparateurs al zichtbare onderdelen gebruiken die niet van de autofabrikant zelf zijn. Het gaat om een EU-markt van zo'n 10 miljard euro.

Volgens de Commissie liggen de prijzen van onderdelen 6 tot 10 procent hoger in EU-lidstaten waar het regime nog niet is geliberaliseerd. ,,Het voorstel geeft consumenten een betere keuze en waarde'', zei eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) gisteren in het Europees Parlement.

Eurocommissarissen uit lidstaten met een belangrijke auto-industrie, waaronder Duitsland en Frankrijk, uitten gisteren in de Commissie hun reserves. Onder hen was Commissaris Verheugen (Uitbreiding), die in de nieuwe Commissie met Industrie wordt belast. Volgens Bolkestein heeft de liberalisering per saldo een positief effect op de werkgelegenheid, waarbij vooral het midden- en kleinbedrijf profiteert. Zowel in productie als distributie zullen nieuwe banen ontstaan. Autofabrikanten hebben zwaar tegen het voorstel gelobbyd. Consumentenorganisaties en verzekeringsbedrijven zijn voor.

Het Commissievoorstel betekent dat de EU-richtlijn voor ontwerpbescherming wordt aangespast met een `reparatie-clausule'. Het ontwerp blijft wel beschermd bij de fabricage van nieuwe auto's. Bolkestein meent dat dit fabrikanten al voldoende geld oplevert om investeringen terug te verdienen. Hij onderstreepte dat de veiligheid niet in het geding is wegens bestaande Europese veiligheidsnormen. Volgens Bolkestein zal zijn voorstel de concurrentie in de hele sector van autoreparatie en auto-onderhoud vergroten, omdat beperkingen volgens de ontwerpbescheming worden opgeheven.