Duitsers verlaten legerbasis bij Budel

Duitsland wenst niet langer gebruik te maken van de Brabantse legerplaats Budel, zo heeft het Duitse ministerie van Defensie vanmorgen bekend gemaakt.

In totaal werken op dit moment nog 1.200 Duitse militairen op Budel, van wie er 720 worden opgeleid. Zo'n 480 Duitsers zijn vast op Budel gelegerd, de meesten in verband met een opleiding van personeel voor de luchtmacht. Daarnaast zijn nog 175 Nederlanders verbonden aan de basis. De Duitsers hopen hun troepen medio volgend jaar in eigen land te hebben ondergebracht.

Het Nederlandse ministerie van Defensie moet zich nog beraden of het de basis Budel ondanks het vertrek van de Duitsers toch wil openhouden. De Duitse beslissing hangt samen met een herstructurering van de eigen krijgsmacht. De Duitsers waren al sinds 1963 op Budel gelegerd.

Door het Duitse besluit ontvalt de basis aan het verdrag met Nederland over de stationering van troepen in elkaars landen. Vorige herfst had Nederland, eveneens in verband met een grote bezuinigingsoperatie, al besloten zijn militairen terug te trekken van de Duitse basis Seedorf. Beide landen willen volgens Defensie hun samenwerking op defensieterrein in een nieuw verdrag vastleggen.