Curator hekelt gang van zaken bij RDM

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen heeft het grootste gedeelte van een voorschot van 26,7 miljoen euro dat de overheid betaalde aan het bedrijf SP Aerospace and Vehicle Systems in Geldrop, ten onrechte aan het bedrijf onttrokken. Dit is één van de van de belangrijste redenen voor het faillissement van het bedrijf.

Dat schrijft curator A. Deterink in een eerste verslag over SP, dat op 11 augustus failliet werd verklaard. In een uitzending gisteren van het NOS Journaal zei Deterink ,,verdrietig'' te zijn geworden van wat hij in de boekhouding van SP heeft aangetroffen.

Defensie betaalde in 2002 een voorschot van 26,7 miljoen euro aan SP om een productielijn op te zetten voor de Fennek, een licht gepantserd verkenningsvoertuig voor de landmacht. Het departement voerde geen enkele controle uit op de besteding van dat bedrag, zo constateert curator Deterink in zijn verslag.

Via ingewikkelde transacties kwam het grootste gedeelte van het voorschot, ongeveer 18 miljoen euro, in handen van Van den Nieuwenhuyzens overkoepelende RDM Holding N.V. Op 8 juni dit jaar stortte Van den Nieuwenhuyzen dit bedrag terug naar SP, maar daar verdween het de volgende dag alweer van de rekening, door twee transacties die de curator beschouwt als ontoelaatbaar en die daarom door hem zijn vernietigd.

Beide transacties hebben te maken met een ander RDM-onderdeel, defensiebedrijf RDM Technology in Rotterdam, dat onderaannemer was in het Fennek-project. In april ging RDM Technology failliet. Kort daarna kocht SP uit de failliete boedel voorraden voor en werk aan de Fennek voor een bedrag 2,1 miljoen euro. Op 9 juni echter, een dag nadat 18 miljoen was teruggestort op de rekening van SP, werd Van den Nieuwenhuyzens Wilton Feijenoord Holding ineens aangewezen als de koper van de Fennek-voorraden. Dit bedrijf verkocht dezelfde dag nog de voorraden weer door aan SP, nu echter voor een bedrag van 9,6 miljoen euro. Op 9 juni kocht SP bovendien voor 6,8 miljoen aan onderdelen en voorraden voor de productie van Leopard-tanks en M-109 van de RDM Holding van Van den Nieuwenhuyzen, eveneens afkomstig van het failliete RDM Technology in Rotterdam. SP kon niets met die voorraden. Bovendien wordt de werkelijke verkoopwaarde van de onderdelen geschat op 450.000 euro, zo schrijft de curator in zijn verslag.

De staat heeft inmiddels het Fennek-contract bij SP weggehaald en overgeheveld naar de Duitse partner Krauss Maffei Wegmann. De staat heeft de bankgarantie bij kredietverstrekker Atradius, die het voorschot dekte, inmiddels ingeroepen. Onduidelijk is nog wat er met de weggesluisde 18 miljoen euro is gebeurd.

De gang van zaken rondom het grotendeels failliete RDM-concern leidde onlangs tot het vertrek van directeur W. Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam, nadat bekend werd dat deze Van den Nieuwenhuyzen voor 100 miljoen euro aan bankgaranties had verleend.