CIDI wil toneelstuk blokkeren

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft de financiers van het toneelstuk Het Beloofde Land van Theater Nomade per brief gewaarschuwd dat dit stuk ,,inspeelt op antisemitische gevoelens''.

Dat bevestigt adjunct-directeur Hadassah Hirschfeld van het CIDI. Volgens haar geeft het stuk van Nomade-directeur Ab Gietelink ,,voeding aan het beeld dat alleen de joden verantwoordelijk zijn voor de dood van Jezus Christus. Dat is een beeld waar de joden door de eeuwen heen veel last van hebben gehad.''

In Het Beloofde Land verplaatst Gietelink het kruisigingsverhaal naar de huidige tijd. Jezus de Nazarener, een vredesactivist, wordt gekruisigd op voorspraak van zijn oom, de Israëlische premier Sharon en met goedvinden van de Amerikaanse ambassadeur.

Het CIDI stuurde de waarschuwing onder meer naar het Fonds voor Podium Programmering, de belangrijkste subsidiegever voor Nomade. Vandaar werd het verder verspreid naar de podia waar het stuk wordt opgevoerd.

Gietelink windt zich erover op dat het Fonds ,,achter mijn rug'' de podia heeft benaderd. ,,Dit is een sluipende poging tot censuur die veel gevaarlijker is dan een openlijk verzoek om een verbod.''

Volgens Hirschfeld had een gesprek met Gietelink geen zin gehad. ,,Die had zijn stuk toch niet veranderd.''