Campagne tegen piraterij van start

Met het spotje `piraterij is een misdrijf' begint morgen in de Nederlandse bioscopen een campagne tegen het illegaal kopiëren van films op dvd en verspreiding op het internet. De campagne is een initiatief van het Platform Filmdiefstal.nl, waarin de film- en dvd-industrie samenwerken met de stichting BREIN, de opsporingsinstantie die eigendomsfraude bestrijdt. Soortgelijke acties lopen al in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland.

Uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling bleek onlangs dat Nederland wereldwijd op de achtste plaats staan van de zogeheten peer-to-peer internetpiraterij. Filmdiefstal kost volgens het platform in 2003 wereldwijd zo'n 3,5 miljard euro, los nog van de verspreiding via internet. In Nederland werden dat jaar naar schatting 6 miljoen illegale dvd's verhandeld met een straatwaarde van 40 miljoen euro. Dat was ruim 30 procent meer dan in 2002 en het platform verwacht dat de trend zich in 2004 zal voortzetten.