Bot uit opnieuw kritiek op Moskou

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag opnieuw kritiek geleverd op Rusland naar aanleiding van het gijzeldrama in Beslan, begin deze maand.

In het Europees Parlement in Straatsburg verweet hij de Russen vanmorgen hun strijd tegen de opstandelingen in Tsjetsjenië hoofdzakelijk te beschouwen als een strijd tegen het terrorisme. ,,Dat geeft reden tot zorg'', aldus Bot, die tot eind dit jaar fungeert als voorzitter van de Europese Unie.

Ruim een week geleden leidde een verklaring van Bot namens de Unie over de bloedige afloop van de gijzelingsactie in een school in Beslan in de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië tot een forse botsing met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. In die verklaring werd de Russen gevraagd hoe het drama had kunnen gebeuren. Minister Lavrov las hierin kritiek op het Russische handelen en deed de verklaring af als ,,onbeschoft, lasterlijk en ongepast''. Bot liet hierop onmiddellijk weten dat Rusland de verklaring verkeerd had begrepen.

Maar in een debat in het Europees Parlement naar aanleiding van het gijzelingsdrama legde Bot vanmorgen weer een verband met het Russische optreden in Tsjetsjenië. ,,We hebben altijd gesteld dat in de strijd tegen het terrorisme de mensenrechten gerespecteerd dienen te worden. Daarom heeft de Europese Unie steeds een duidelijk standpunt ingenomen ten aanzien van de situatie in Tsjetsjenië. Dat zullen we Rusland duidelijk blijven maken'', aldus minister Bot.

De Nederlandse bewindsman zei dat aan de Russen in gesprekken telkens zal worden voorgehouden dat het respecteren van de mensenrechten tot de Europese waarden behoort. Bot voegde eraan toe dat deze houding van de Europese Unie niets afdoet aan de veroordeling van de terreurdaad in Beslan.

In een commissievergadering van het Europees Parlement had Bot gistermiddag ook al vraagtekens geplaatst bij de aankondiging van president Poetin een totale oorlog tegen het terrorisme te ontketenen. ,,Uitlatingen zoals `preventieve aanvallen' zijn niet erg behulpzaam'', aldus Bot.

Europees commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Chris Patten uitte vanmorgen in Straatsburg eveneens kritiek op Rusland. Hij hekelde de plannen van de Russische president Poetin om het staatsbestel te `hervormen' onder verwijzing naar de strijd tegen het terrorisme. ,,Ik hoop niet dat de Russische regering tot de conclusie komt dat het enige antwoord op terrorisme het vergroten van de macht van het Kremlin is. De geschiedenis heeft laten zien dat dit niet de oplossing is'', aldus Patten.

De Britse eurocommissaris noemde het een uitdaging voor Rusland om in Tsjetsjenië te zorgen voor leiders in wie de bevolking vertrouwen heeft. Zonder een dergelijke stap komt er volgens hem geen uitzicht op de verzoening die nodig is om het conflict te overwinnen.