`Bizarre optelsom'

De culturele instellingen die in het gisteren gepresenteerde Kunstenplan 2005-2008 van Amsterdam geen subsidie krijgen zijn boos en onthutst.

Slechts in enkele gevallen week wethouder Belliot af van de adviezen van de Amsterdamse Kunstraad: onder meer Carré en fotomuseum FOAM kregen subsidie ondanks een negatief advies. Het geld daarvoor komt van een generieke korting van 2,9 procent op de subsidie voor alle kunstinstellingen. De Kunstraad vindt die keuze leiden tot ,,een bizarre optelsom''. Woordvoerder Bert Janmaat: ,,Wij hebben moedig gekozen, zoals gevraagd, en dan haalt de gemeente tóch de kaaschaaf erover. Ik begrijp dat het college bepaalde instellingen waarin veel geld is geïnvesteerd wil steunen, maar dan hadden ze daar elders geld voor moeten vinden.'' Janmaat laakt ook de afwenteling van de verminderde Rijksbijlage voor beeldende kunst (1,2 miljoen euro minder) op het Amsterdams Fonds voor de Kunst. ,,Dat is wel heel makkelijk.''

Belliot volgde de negatieve adviezen voor onder meer De Theatercompagnie, het Internationaal Theaterfestival en Felix Meritis. Door een computerstoring bij de gemmeente kregen de betrokkenen het nieuws overigens gisterochtend niet per e-mail, maar moesten ze het uit de avondkranten halen. Theu Boermans, artistiek leider van de Theatercompagnie, dat een eigen gebouw aan de Kloveniersburgwal beheert: ,,Er heerst bij ons vooral boosheid. De gemeente doet aan kapitaalvernietiging door ons het geld voor artistieke ontwikkeling te onthouden. Wij zijn onze interne artistieke crisis te boven gekomen en trekken nu veel toeschouwers.'' Het Rozentheater krijgt evenmin geld. Directeur Jan de Kuijper: ,,Met de verbouwing van het theater was de afgelopen jaren ongeveer €3 miljoen overheidsgeld gemoeid. Ook de centrale stad en de deelraad binnenstad hebben ons initiatief gesteund. Indien de gemeenteraad het besluit overneemt, dan is er geen geld voor de exploitatie. Wij willen geen verhuurbedrijf worden, maar een volwaardig cultuurhuis voor jonge bezoekers zijn. Uit de cijfers blijkt dat we die ook hebben getrokken.''

Directeur Jacqueline van Benthem van het Internationale Theaterschool Festival (Its) is ,,teleurgesteld'': ,,Als wij uit Amsterdam zouden verdwijnen dan betekent dat een gevoelige slag voor de beginnende theatermakers in de stad. Zij missen het netwerk dat Its biedt en het ontbreekt hen aan de mogelijkheid zich hier te presenteren. Het Its biedt hen de doorstroming naar de beroepspraktijk.''

Linda Bouws, directeur van Felix Meritis is ,,geschokt''. Van de gevraagde twee ton krijgt het debatcentrum zelfs niet de ton die de Kunstraad adviseerde toe te kennen. ,,Onze bedrijfsvoering zou niet op orde zijn, zegt Belliot. Die argumentatie is aantoonbaar onjuist. Al sinds 2001 krijgen we geen structurele subsidie meer en in die periode is het negatief vermogen met 4,5 ton teruggebracht. We verdienen juist een compliment.''

Na het negatief advies sprak directeur Hein Jens van Theater Carré diverse keren met Belliot, met succes. ,,Ik ben heel blij. We hebben de wethouder moeten toezeggen dat we onze financiële onafhankelijkheid van de gemeente de komende vier jaar verhogen. Anderzijds hebben we haar gewezen op het `bestendig beding': Carré is een theaterfaciliteit die van oudsher kan rekenen op gemeentelijke subsidie.''