Arsenal legt spitsenprobleem van PSV bloot

PSV vroeg zich gisteravond vertwijfeld af hoe het de krachtmeting met Arsenal achteraf moest beoordelen. Tevreden zijn over het vertoonde spel in het laatste half uur of de teleurstelling van de nederlaag laten overheersen? In elk geval was the powerhouse, zoals technisch directeur Guus Hiddink de Engelse kampioen aan de vooravond van het Champions-Leagueduel noemde, niet zo machtig als werd verondersteld. Deels was dat de verdienste van PSV dat gedisciplineerd en geconcentreerd speelde, deels had dat volgens Arsenal-manager Arsène Wenger te maken met vermoeidheid van zijn team. Sommige spelers werkten hun vierde wedstrijd in tien dagen af. Toch een wat slap excuus voor zo'n sterrenensemble.

PSV moest het doen met de wankele conclusie dat dit misschien een nederlaag was met perspectief. De wedstrijd op Highbury maakte duidelijk waar de zwakke plekken zitten in het team van Hiddink. In de voorste linie kon PSV met name in de eerste helft geen vuist maken. DaMarcus Beasley was zelden op een goede actie te betrappen. Alleen Ji-Sung Park kon door zijn snelheid nog wel eens voor een speldenprikje zorgen. Het vertrek van de totale voorhoede (Dennis Rommedahl, Mateja Kezman en Arjen Robben) wreekt zich in wedstrijden als deze.

Hiddink had begrijpelijkerwijs Gerald Sibon als centrumspits opgesteld. Hij hoopte dat Sibon wat vaker in staat zou zijn een bal vast te houden dan Jan Vennegoor of Hesselink. Hiddink wilde het achteraf niet toegeven, maar hij kwam bedrogen uit. Sibon controleerde zegge en schrijve één keer een bal goed en leed verder louter balverlies. Al bij Ajax was duidelijk dat zijn handelingssnelheid te kort schiet voor het internationale voetbal. Nadat de Argentijn Alberto Tevez deze zomer niet haalbaar bleek, zal PSV op zoek moeten naar een andere opvolger voor Mateja Kezman om in het Europese voetbal potten te kunnen breken. De Brabantse club oriënteert zich wel op de spelersmarkt maar zal waarschijnlijk dit seizoen voor zo'n aankoop geen grote investering meer doen. ,,Toch leeft bij de leiding de ambitie om ons te versterken'', aldus Hiddink.

Maar voorlopig wordt het zo een moeilijk verhaal tegen goed geoutilleerde elftallen als Arsenal. Eén bevlieging van Thierry Henry was gisteravond voldoende om The Gunners aan de volle winst te helpen. Na een glijpartij van Phillip Cocu demarreerde de Fransman langs André Ooijer het strafschopgebied in en de voortzetting werd door Alex in het doel getikt. Ook al nadat de Braziliaan zich niet staande kon houden. Hetzelfde overkwam doelman Edwin Zoetebier twee keer, waardoor hij vervolgens bij elke uittrap de hoon van het publiek over zich heen kreeg. ,,Deze mooie grasmat was hier en daar nogal hard. We hadden misschien langere pinnen onder de schoen moeten schroeven'', zei Hiddink naderhand tot zijn spijt.

De trainer toonde zich teleurgesteld over de onachtzaamheid die de treffer van Arsenal tot gevolg had. Hoewel hij niet mocht klagen over het feit dat een doelpunt van Robert Pirès, na een schot van Henry en een fraaie safe van Zoetebier, wegens buitenspel werd afgekeurd door de Italiaanse arbiter Domenico Messina.

Arsenal, met Asley Cole als enige Engelsman in de ploeg, was in de eerste helft veel aan de bal, maar effectief kon het niet worden genoemd. De opbouw van achteruit bleek slecht verzorgd. Dennis Bergkamp speelde ronduit teleurstellend. Voortdurend werd hij van de bal gelopen door een PSV-verdediger of door Cocu. Laatstgenoemde demonstreerde overigens door zijn routine van grote waarde te zijn in dit soort wedstrijden. Ook Mark van Bommel onderscheidde zich op het middenveld. In de tweede helft ging PSV op jacht naar de gelijkmaker. Achterin speelden Ooijer, Wilfred Bouma, Alex en Lee in de mandekking tegen de vier `aanvallers' van Arsenal. In balbezit schoven de backs Ooijer of Lee door naar het middenveld om een man-meer-situatie te creëren. Zo werd Arsenal soms vastgezet op eigen helft. Het leverde wat mogelijkheden en een superkans op voor invaller Vennegoor of Hesselink die een voorzet van Cocu voorlangs schoot.

Wenger roemde later het ,,technische en intelligente spel'' van PSV. ,,Deze ploeg is toch sterker dan we hadden verwacht'', mompelde hij. ,,Het bewijst dat er geen zwakke teams in de Champions League meedoen.'' Hiddink zei dat er weinig elftallen op Highbury zoals PSV het lef zullen hebben Arsenal op eigen helft te bestrijden. Wenger was dan ook tevreden met het resultaat. ,,We hebben het trauma van vorig seizoen overwonnen. Toen hadden we een valse start tegen Internazionale (3-0 thuisnederlaag, red.). Het is altijd vervelend de eerste thuiswedstrijd in de Champions League niet te winnen, want vervolgens speel je twee keer uit.''

PSV zal op zijn beurt in de volgende (thuis)wedstrijd een goed resultaat moeten boeken tegen Panathinaikos, na een 2-1 zege op Rosenborg na gisteren in groep E de grootste concurrent voor PSV in de strijd om de tweede plaats in de poule. ,,We zullen geen enkele ploeg naïef benaderen'', zei Hiddink. ,,Daarin zijn we toch wel wat gerijpt. Na een moeizaam voorseizoen toont mijn ploeg frisheid, concentratie en speldiscipline.''

Arsenal

1

PSV

0

Ruststand 1-0. 41. Alex 1-0 (eigen doelpunt). Schdsr: Messina (Ita). Tsch: 34.069. Gele kaart: Ooijer (PSV).

    • Erik Oudshoorn