Alitalia sluit loonakkoord met piloten

De piloten van de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia gaan meer vliegen en leveren loon in. Dat is de uitkomst van slepende onderhandelingen tussen het bedrijf en vijf betrokken vakbonden.

De bonden en Alitalia zijn het eens geworden over een plan dat 289 piloten hun baan kost en in 2006 52 miljoen euro zal opleveren. Begin september dreigde bestuursvoorzitter Giancarlo Cimoli nog 450 piloten te ontslaan.

De overeenkomst is een belangrijke doorbraak en werd gisteren op de beurs ontvangen met een koersstijging van 15 procent. Overeenstemming tussen bonden en directie over het saneringsplan is nodig om aanspraak te kunnen maken op een overbruggingskrediet van 400 miljoen euro dat de Italiaanse staat Alitalia heeft toegezegd. Vandaag hoopt het bedrijf een vergelijkbare overeenkomst te sluiten met het andere vliegende personeel en met het grondpersoneel. Volgens de directie moeten in totaal vijfduizend arbeidsplaatsen worden geschrapt.

De piloten zullen 20 procent meer gaan vliegen. Voortaan is 22 procent van het loon variabel volgens het principe: hoe meer iemand vliegt des te meer hij verdient. Wie volledig werkt, kan hetzelfde blijven verdienen als nu, maar de piloten die niet meer uren willen vliegen kunnen er 15 procent in inkomen op achteruitgaan.

De Alitalia-piloten behoorden altijd tot de bestbetaalden en de minst werkenden. Door deze aanpassingen dalen de kosten die het bedrijf kwijt is aan piloten. In de overeenkomst tussen bonden en bedrijf is ook de verhuizing van enkele honderden piloten van Rome naar Milaan opgenomen, zodat meer personeel dichter bij het werk is.

Alitalia verkeert in grote financiële problemen. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 511 miljoen euro. Voor dit jaar wordt een vergelijkbaar tekort verwacht. De afrekening van het eerste semester is vertraagd in afwachting van de onderhandelingen met de bonden. De kas van het bedrijf is zo goed als leeg. Als er geen maatregelen worden genomen zouden alleen de lonen van september nog kunnen worden betaald.