Verdachten geven rol Al-Qaeda toe

De zelfmoordaanslagen die vorig jaar november in Istanbul meer dan 60 mensen het leven kostten waren gefinancierd door Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda. Verdachten die in Istanbul terechtstaan op beschuldiging van een leidende rol in de aanslagen op twee synagoges en op Britse belangen in de Turkse miljoenenstad, hadden er gisteren geen enkele moeite mee dat toe te geven. In totaal staan 69 mensen terecht wegens de aanslagen, van wie er gisteren negen voor het eerst getuigden. Het proces begon eind mei, maar werd in juli voor de zomer verdaagd.

Adnan Ersoz, die tot een levenslange gevangenisstraf zonder mogelijkheid van vrijlating kan worden veroordeeld, zei dat door middel van een gelijkgestemde Syriër 150.000 dollar van Al-Qaeda naar Turkije was overgebracht, deels via Iran en deels via Europa. ,,We kunnen niet spreken van een Al-Qaedatak in Turkije'', zei hij. ,,Maar er waren banden van wederzijdse steun tussen de groep die de bomaanslagen pleegde en Al-Qaeda, en het geld kwam van Al-Qaeda.''

Een andere verdachte die levenslang kan krijgen, Harun Ilhan, erkende zonder meer tot Al-Qaeda te behoren en nam alle verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Istanbul voor zich op. ,,Ik erken in de rangen van Al-Qaeda te hebben gevochten en ik ben er trots op'', zei hij tegen de rechter. ,,Al-Qaeda wil het Amerikaanse imperialisme en het zionistische regime bestrijden om de moslims te bevrijden.'' Hij bood de islamitische slachtoffers van de aanslagen zijn excuses aan maar rechtvaardigde de aanslagen op de synagoges: ,,Alle joden zijn spionnen van het zionistische regime'' en met de aanslagen had zijn groep ,,een boodschap gestuurd in een taal die ze kunnen begrijpen''.

Ilhan, een bebaarde man in spijkerbroek en op sportschoenen, prees ook de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington en waarschuwde dat Bin Laden weliswaar sterfelijk is maar ,,de jihad [heilige oorlog] eeuwig''. ,,Zelfs als Osama sterft, zal onze jihad voortduren'', zei hij. ,,Al-Qaeda bestaat in de hele islamitische wereld voor de overwinning en tot deze strijd met succes is bekroond, zal hij voortduren'', zei hij.

Ilhan waarschuwde Turkije dat ,,de prijs zal worden betaald'' als het de Amerikaanse bezetting van Afghanistan en Irak bleef steunen en zijn vriendschappelijke banden met Israël niet verbrak. ,,De oorlog is niet voorbij, en hij zal voortduren tot de imperialistische krachten zich terugtrekken.''

Een andere hoofdverdachte, Habib Akdas, die nog voortvluchtig was, zou inmiddels vorige week in Irak zijn gedood bij een Amerikaans bombardement in de buurt van het rebellenbolwerk Falluja. Akdas heeft zich na zijn vlucht uit Turkije volgens de Turkse autoriteiten bezig gehouden met het ontvoeren van Turkse vrachtwagenchauffeurs. Turkse televisiestations zonden vrijdag een door rebellen vervaardigde video-opname uit waarop het lijk van Akdas te zien zou zijn. Ilhan zei gisteren daarover: ,,Deze broeder heeft ons de weg naar het martelaarschap getoond''.

Andere verdachten die gisteren aan het woord kwamen ontkenden enig deel te hebben gehad aan de aanslagen.