Suffe software

Vrouwelijke computergebruikers met `hoer' aanspreken? Vergissingen en gebrek aan geografische kennis komen softwarefabrikant Microsoft soms duur te staan.

Vrijwel iedereen die een computer gebruikt heeft wel eens gescholden op het apparaat of de software als er iets mis ging. Op Microsoft-programma's wordt het meest gescholden. Dat is logisch, want 95 procent van alle pc's draait op Windows. Bovendien kent de software van Microsoft nogal wat mankementen. Regelmatig worden pc's die met internet zijn verbonden plotseling overvallen door virussen, crashes, hackers en startpagina's die niet meer verdwijnen.

Soms scheldt Microsoft terug. Vrouwelijke Windows-gebruikers uit Zuid-Amerika worden voor hoer uitgemaakt als ze het besturingssysteem Windows XP willen installeren. De Spaanstalige versie van Windows XP vraagt de gebruiker naar zijn geslacht. De keuze bestaat uit no especificado (niet gespecificeerd), varon (man) en hembra (vrouw). In enkele Zuid-Amerikaanse landen is `hembra' een scheldwoord. Het betekent hoer.

De beledigende aanspreekvorm in de Spaanse Windows XP is niet de enige pijnlijke vergissing die Microsoft maakte. In Der Spiegel stond onlangs een fraai overzicht van interculturele beledigingen in Microsoft-programma's. Zo hoorde de regio Kashmir niet bij India volgens de versie van Windows 95 voor de Indiase markt. De regio was donkergroen, net als buurland Pakistan. Een pijnlijke fout, want India en Pakistan maken al sinds de onafhankelijkheid van India in 1947 ruzie om Kashmir. De vergissing betekende een paar miljoen dollar verlies omdat de 200.000 Windows-pakketten van de markt gehaald moesten worden.

In Turkije werden Microsoft-medewerkers gearresteerd en ondervraagd omdat in de elektronische encyclopedie Encarta Koerdistan werd genoemd als het thuisland van de Koerden. Koerdistan was gedeeltelijk op de kaart van Turkije ingetekend. De Turkse regering vond dit onacceptabel en eiste dat de Encarta van een nieuwe kaart voorzien zou worden. Om geen klanten te verliezen ging Microsoft overstag. ,,Natuurlijk hebben we op die manier de Koerden beledigd'', zegt Tom Edwards, de geopolitieke strateeg van Microsoft op de International Geographers Conference in Glasgow. ,,Maar we hadden de Turken meer beledigd en zij vormen een veel belangrijker markt voor onze producten.''

Het softwarebedrijf uit Redmond haalde zich ook de woede van de Saoedische regering op de hals. De soundtrack van het computerspel Kakuto Chojin van Microsoft bestond uit gezongen koranverzen. Een belediging van de islam, vonden computergebruikers in Saoedi-Arabië. Microsoft besloot een nieuwe versie van het spel uit te brengen, ditmaal zonder soundtrack. Een paar medewerkers vonden het echter zonde om de oude spellen weg te gooien en verkochten ze gewoon verder. Pas nadat het spel in Saoedi-Arabië werd verboden, werd de restpartij vernietigd.

De spelletjesafdeling van Microsoft heeft weinig van deze diplomatieke blunder geleerd. In Age of Empires 2, een ander computerspel, komen moslimstrijders voor die in hun overwinningsroes kerken in moskeeën veranderen. Ook dit spel werd verboden in Saoedi-Arabië.

Dit is slechts een kleine greep uit de geografische blunders van Microsoft. Edwards, zelf van huis uit geograaf, zegt zich te schamen voor de slechte aardrijkskundige en culturele kennis van zijn landgenoten. Volgens een onderzoek van de National Geographic weet slechts de helft van de Amerikanen waar de Stille Oceaan ligt. ,,Het is geen wonder dat sommige van onze medewerkers, hoe slim ze ook zijn, slechts een vaag idee van de rest van de wereld hebben.''

Omdat de domheid van de werknemers Microsoft jaarlijks miljoenen dollars kost, krijgt het personeel nu verplicht aardrijkskundeles.

    • Marie-José Klaver