Soile Isokoski

De Finse sopraan Soile Isokoski maakte dertien jaar geleden haar debuut in het Concertgebouw en soleert morgenavond bij het Concertgebouworkest onder Jansons. Gekozen is voor de Vier letzte Lieder van Richard Strauss, die ze ook op onvergetelijk onopgesmukte wijze vastlegde met het RSO Berlin onder Marek Janoswki.

Het warme en reliëfrijke timbre van Isokoski sluit op deze opname naadloos aan op Strauss' liederen. Voor de onaardse schoonheid van een lied als Beim Schlafengehen zet ze een kwinkelerend heldere hoogte in. De compilatie bevat ook een onschuldige, maar zwoele interpretatie van Das Rosenband, naast stralende uitvoeringen van drie Brentano-liederen (op.68), getourmenteerde expressie in Ruhe, meine Seele en een bijna lichtvoetige Zueignung – eigenzinnig begeleid door Janowski. Isokoski trekt steeds de aandacht door de vloeiende eenvoud van haar voordracht. Anders dan meer naamsbekende koninginnen in dit repertoire kiest zij voor stromende, nergens met klemtonen of accenten opgeluisterde uitvoeringen. Deze cd werd met verschillende prijzen bekroond, en Isokoski's legato en anti-diva benadering maken duidelijk waarom.

R. Strauss, liederen door Soile Isokoski (sopraan) en het RSO Berlin o.l.v. M. Janowski (Ondine ODE 982-2)

    • Mischa Spel