Rokers raken drie vrije dagen kwijt

Werknemers die buiten reguliere pauzes roken, moeten bij zonweringsbedrijf Hunter Douglas drie vakantiedagen per jaar inleveren. Dat heeft de directie met instemming van de ondernemingsraad besloten.

Sinds 1 januari van dit jaar geldt een wettelijk rookverbod op werkplekken in Nederland. Werknemers die toch roken, moeten dat in speciale rookcabines doen of buiten. Bedrijven en instellingen zijn echter niet wettelijk verplicht om dergelijke cabines te installeren.

Hunter Douglas, bekend van het merk Luxaflex, vindt dat niet-rokende collega's teveel worden belast als rokers naar buiten gaan om hun sigaret of shagje op te steken. Bovendien moet er teveel worden geregeld om de bemanning bij de machines op peil te houden in de drie fabrieken met ploegendiensten. Bij veel apparatuur bij Hunter Douglas is vanwege de veiligheid een minimumbezetting voorgeschreven.

Hunter Douglas heeft uitgerekend dat rokers die buiten de pauzes roken minimaal zeven dagen werktijd per jaar verspillen. Desondanks heeft het bedrijf besloten om het aantal in te leveren vakantiedagen op drie vast te stellen. Het bedrijf heeft fabrieken in Rotterdam, Oudenbosch en Leek (Groningen). Daar werken in totaal ongeveer 800 mensen.

Productie-directeur H. den Uyl zegt dat daarvan twintig à dertig medewerkers buiten de pauzes roken. Gemiddeld gaan ze twee keer per dag extra naar buiten. ,,Tegenover de mogelijkheid die we bieden om te kunnen roken, mag wel wat compensatie staan'', vindt Den Uyl. Uit een enquête onder het personeel bleek bovendien dat een meerderheid van de werknemers last had van rokende collega's.

Formeel gaat het om een proef die begin deze maand is ingegaan. Als de nieuwe rookregeling niet bevalt, kan hij over een half jaar worden aangepast of ingetrokken, aldus voorzitter R. de Jong van de ondernemingsraad bij Hunter Douglas. De Jong heeft ingestemd met het voorstel van de directie, omdat ze het een ,,redelijke oplossing'' vond voor het probleem. ,,Het alternatief zou een absoluut rookverbod zijn binnen het bedrijf.''

De Stichting Rokersbelangen spreekt schande van de gang van zaken bij Hunter Douglas. De CNV Bedrijvenbond zegt in een reactie dat het aantal vakantiedagen is vastgelegd in CAO-afspraken en dat het bedrijf deze niet zomaar kan schrappen.