Ritzege klimmer Jiménez in Vuelta

De Spaanse wielrenner Jiménez heeft gisteren de tiende etappe in de Vuelta gewonnen. Hij had 32 seconden voorsprong op de Australiër O'Grady en 48 seconden op zijn landgenoot Freire. De Amerikaan Landis behield de leiding in het algemeen klassement.

De Spanjaard Valverde deelde gisteren in de feestvreugde van zijn ploeggenoot Jiménez. De kopman van Kelme boekte in de bergrit tijdwinst op concurrenten als Beltran en Mancebo; Valverde kwam negen seconden te kort om de leiding over te nemen van Landis, die na de overwinning in de ploegentijdrit op de openingsdag de kleuren van US Postal met succes verdedigt.

In de eerste bergetappe van gisteren in de Ronde van Spanje was vreemd genoeg een hoofdrol weggelegd voor de sprinters. Er stonden vijf cols op het programma en de finishlijn was drie kilometer na de top van de Alto Xorret de Cati, een klim van de eerste categorie. De dagzege ging weliswaar naar de Spaanse klimmer Jiménez; de andere ereplaatsen gingen naar de sprinters O'Grady, Freire en Zabel die respectievelijk tweede, derde en vierde werden.

Het bovengenoemde drietal demarreerde tijdens de rit van Alcoi naar Xorret de Cati over 174,5 kilometer al in het begin en kreeg steun van nog vier avonturiers. Die kopgroep pakte op het bergachtige parkoers al gauw een voorsprong van ruim achttien minuten, waardoor het zevental voor de dagzege mocht strijden. Jiménez, de beste klimmer van de kopgroep, won zoals verwacht de rit.

,,Na alles wat mij is overkomen, is dit fantastisch'', stamelde een huilende Jiménez na afloop. De coureur van Kelme doelde op de incidenten die zijn wielercarrière naar de rand van de afgrond brachten. In 2001 liep Jiménez door een valpartij in de Bicicleta Vasca een viervoudige scheenbeenbreuk op. Een jaar later wilde de Spanjaard een andere baan zoeken, nadat hij tijdens een training door een auto werd geschept en daardoor wéér lange tijd was uitgeschakeld.

In de door zware regenval geteisterde etappe liet de Nederlander Pieter Weening gisteren een goede indruk achter. De 23-jarige renner van Rabobank kwam samen met de Spaanse favorieten Aitor Gonzalez en Beltran over de eindstreep, op ruim een minuut van titelfavoriet Valverde. De goede prestatie van talent Weening ging gepaard met de derde plaats van zijn ploeggenoot Freire, die bij de vroege ontsnapping betrokken was.

Vandaag staat in de Vuelta een vlakke rit, van San Vicente del Raspeig naar Caravaca de la Cruz, op het programma. Donderdag volgt de `Koninginnerit' met louter zware cols en over anderhalve week eindigt de Ronde van Spanje in de hoofdstad Madrid.