Passieve ketenpartners

Alle regelingen en convenanten van voetbalorganisaties en autoriteiten ten spijt hebben afgelopen zondag voetbalsupporters in Den Haag straffeloos gedurende de hele wedstrijd ADO Den Haag-Ajax racistische en beledigende spreekkoren kunnen aanheffen. Niemand durfde de wedstrijd te staken, de scheidsrechter niet, de voetbaltrainers niet, de stadionleiding niet en burgemeester Deetman niet. De autoriteiten ontdoken gezamenlijk hun verantwoordelijkheid en verwezen naar elkaar. De opgestelde convenanten maken dat mogelijk, omdat de verantwoordelijkheden op een onduidelijke manier zijn versplinterd tussen de verscheidene voetbalorganisaties en het veelkoppige wettige gezag. In navolging van het advies in het eindrapport van het Auditteam Voetbalvandalisme onder leiding van de voormalige staatssecretaris van sport Margo Vliegenthart, wordt een onwerkbaar onderscheid gemaakt tussen racistische en beledigende spreekkoren. Voor beledigingen zijn de voetbalorganisaties verantwoordelijk, racisme valt onder de politiedriehoek onder leiding van de burgemeester. Deze partijen moeten voortdurend overleg plegen. Zondag hoorden de vele autoriteiten alleen de spreekkoren die onder verantwoordelijkheid van de andere `ketenpartner' vielen, dus grepen ze niet in. In het laatste kwartier werd er harde muziek gedraaid en kon burgemeester Deetman of zijn vertegenwoordiger de racistische, antisemitische leuzen niet meer verstaan, dus is ook Deetman vrijgepleit. Maar de burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en dus ook verantwoordelijk voor het bestrijden van massaal geuite beledigingen.

In plaats van zich achter elkaar te verschuilen zouden de zogenoemde `ketenpartners' zich beter hoofdelijk aansprakelijk kunnen beschouwen voor het gedogen van spreekkoren. Ieder heeft een mogelijkheid tot ingrijpen. Een voetbalteam kan weglopen, een scheidsrechter en andere officials en autoriteiten kunnen de wedstrijd stilleggen. Een bemoedigend geluid kwam achteraf van Ajax, dat volgens een woordvoerder ,,de huidige situatie niet langer acceptabel'' acht. Volgende keer moet Ajax-trainer Koeman de daad bij het woord voegen en met zijn spelers opstappen.

De KNVB overweegt ook clubs die er alles aan hebben gedaan om spreekkoren te voorkomen, te straffen door wedstrijden zonder publiek te laten spelen. Dergelijke sancties zijn het sluitstuk van de bestrijding van het vandalisme, ook al kunnen er rellen uit voortkomen. Pas als wedstrijden worden stilgelegd of zonder publiek worden gespeeld, hebben actieve clubleden reden om op te treden tegen schreeuwers of om hen aan te geven. Daarop kunnen sancties of stadionverboden volgen. Nu schreeuwen zelfs sommige clubvrijwilligers mee omdat ze denken dat het zo hoort. Voetbalvandalisme is een lifestyle waaraan zo snel mogelijk een einde moet worden gemaakt.