`Overtreder betaalt voor inzet politie'

Staatssecretaris Joop Wijn (Financiën, CDA) vindt dat de kosten van extra politieinzet en openbaar ministerie op overtreders moet kunnen worden verhaald.

,,Zij die zich niet aan de wetten houden, moeten daarvoor betalen'', aldus Wijn. Als voorbeeld noemt hij de mogelijkheid om bij een illegale wietplantage de kweker te laten betalen voor het opruimen ervan. Wijn: ,,Ik vind dat dat niet uit de algemene middelen moet worden betaald. Dat taboe wil ik graag doorbreken.''

Wijn zegt dit naar aanleiding van een strengere aanpak van fraudeurs op woonwagenkamp Vinkenslag, en in de rest van Maastricht. Gisteren tekenden de gemeente, de Belastingdienst, justitie en politie van Maastricht een convenant waarin ze beloven beter met elkaar te gaan samenwerken.

Bedoeling is dat tijdens controles van de Belastingdienst, sociale dienst, milieudienst en energiebedrijf waar problemen en intimidatie jegens de controleurs verwacht kunnen worden, de controleurs zoveel mogelijk samen op pad gaan, en dat daarbij politie meegaat. Als ze apart controles uitvoeren, moeten ze verdachte zaken die ze aantreffen aan elkaar gaan melden. Ook moeten aangiftes van intimidatie jegens controleurs anoniem kunnen, vindt Wijn, en ,,bovendien niet in een la bij het openbaar ministerie terechtkomen'', zei burgemeester Leers van Maastricht gisteren.

Verder komt er op Vinkenslag een mobiele politiepost. Daarvoor komen zestien extra agenten bij het korps Zuid-Limburg. Deze ,,extra aanwas'' was eigenlijk voor 2005 voorzien, maar wordt nu ,,naar voren gehaald'', zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Omringende korpsen springen tijdelijk bij tot alle agenten er zijn. ,,We trekken dus niet een extra blik agenten open'', zegt BZK.

Volgens Wijn hoeft de nieuwe aanpak niets extra te kosten. ,,Het is een kwestie van efficiëntie. Als je maandelijks bijelkaar zit en elkaar kent, werk je efficiënter en sneller. Dit gaat geld opleveren.''

Wijn hoopt op ,,een zwaan kleef aan'' effect, zodat ook andere gemeenten in Nederland met een soorgelijke aanpak het Maastrichtse voorbeeld zullen volgen. ,,In 2006 zijn burgemeesterverkiezingen. Ik zou zeggen tegen alle burgemeesters: meld je aan bij de Belastingdienst.'' Wijn zegt ook dat het ministerie ,,steden actief hiervoor gaat benaderen''. In Den Haag bestaan dergelijke afspraken ook al, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.