Olieprijs hoger door komst Ivan

De grote oliemaatschappijen zijn druk doende boorplatforms in de Golf van Mexico te ontruimen. De evacuatie is nodig omdat de orkaan Ivan de Golf inmiddels heeft bereikt.

De olie-installaties in de Golf worden regelmatig (deels) ontruimd omdat noodweer door de olie- en gasrijke regio trekt. De orkaan Ivan is een extra bedreiging omdat hij inmiddels is uitgegroeid tot een categorie vijf orkaan, de meest krachtige die er bestaat.

De Koninklijke/Shell Groep, een van de grootste speler in de regio, ontruimde gisteren al de zes installaties in het oostelijk gedeelte van de Golf en verwacht vandaag de evacuatie van de resterende vijf installaties te voltooien. Door de evacuatie komt in totaal de productie stil te liggen van 444,800 vaten olie per dag, aldus een woordvoerder van het Nederlands-Britse concern.

De orkaan komt voor de prijs van ruwe olie op een precair moment. De olieprijs was juist weer wat gedaald na vorige maand tot recordhoogte te zijn gestegen. De tijdelijke afname van de olieproductie – ook concerns als BP zijn bezig met evacuaties – kan de prijs weer doen stijgen omdat de vrees voor een tekort nog altijd bestaat.

Niet alleen de olieconcerns evacueren mensen. De grootste drie reisorganisaties van Nederland – TUI, Thomas Cook en Oad – treffen voorbereidingen voor het geval gasten in Mexicaanse badplaatsen elders ondergebracht moeten worden. Ook zal een chartervliegtuig van Holland Exel met ruim tweehonderd geboekte stoelen door Thomas Cook en TUI een etmaal later naar Mexico vertrekken dan gepland. De bedoeling was dat de chartervlucht vanochtend zou vertrekken. Vooral het schiereiland Yucatán, waar de toeristische trekpleisters Cancún en Playa del Carmen zijn gelegen, ligt in de koers van Ivan. Daar hebben de drie reisorganisaties ieder circa vierhonderd gasten zitten.

Vandaag bekijken Thomas Cook, TUI en Oad samen met het Calamiteitenfonds of hun gedupeerde gasten op Cuba schadeloos gesteld moeten worden voor bedorven vakantiegenot.