Mexico stuurt tieners VS terug

De Mexicaanse autoriteiten hebben afgelopen weekend ruim vijfhonderd Amerikaanse tieners over de grens gezet die op twee particuliere tuchtscholen in Noord-Mexico zaten. De scholen werden gesloten, omdat er geen gediplomeerd medisch personeel aanwezig was.

Dat gebeurde nadat Mexicaanse ambtenaren vorige week vrijdag de twee centra in de stadjes Ensenada en Rosarita, negentig kilometer onder San Diego, hadden geïnspecteerd na klachten over fysieke en psychische mishandeling van minderjarigen. De meeste tieners zijn intussen opgehaald door hun familie uit zuidelijke staten als Californië, Arizona en Florida, meldt persbureau Associated Press.

Bij de controle bleek verder dat de papieren van veel studenten niet in orde waren. De meesten waren alleen in het bezit van een toeristenvisum terwijl een verblijfsvergunning vereist is.

Voorzitter Ken Kay van Wwasps, de organisatie waartoe de tuchtscholen in de Mexicaanse deelstaat Baja California behoren, zei gisteren tegen de BBC dat de uitzetting van de tieners mogelijk een vergeldingsactie is voor de duizenden Mexicaanse illegalen die de Verenigde Staten jaarlijks terugsturen naar hun vaderland. Wwasps staat voor: World Wide Association of Specialities Programs and Schools. Dat is een organisatie die op haar website zegt ,,de levens van met zichzelf worstelende leerlingen effectief te veranderen''.

De organisatie heeft naast Noord-Amerikaanse en Mexicaanse scholen ook vestigingen in Costa Rica en Jamaica. Volgens een brochure wordt er gekozen voor lokaties in het buitenland, zodat jongeren ver weg van hun verkeerde vrienden hun horizon verbreden en hun thuissituatie beter gaan waarderen. Bovendien is de dollar er meer waard dan in eigen land. Het schoolgeld bedraagt 35.000 dollar per jaar.

Tegenstanders van de centra zeggen dat de organisatie voor het buitenland kiest, omdat de wetgeving daar minder streng is dan in de VS. Vorig jaar mei kwam de Wwasps-school in Costa Rica in opspraak nadat de directeur werd gearresteerd na klachten over de mishandeling van studenten. De New York Times berichtte destijds over een opstand onder leerlingen, die het strenge regime niet langer tolereerden. Ook toen waren er problemen met visa.