Hockeyers Australië dreigen met boycot

Het mannenhockeyteam van Australië dreigt met een boycot van het toernooi om de Champions Trophy in december in Pakistan. De olympisch kampioen van Athene, die ruim twee weken geleden in de finale Nederland versloeg, vindt dat het gastland te weinig doet om de veiligheid van de spelers te garanderen. Ook Nederland, dat in Athene de finale van Australië verloor, is deelnemer aan het jaarlijkse prestigieuze zeslandentoernooi.

Australië voelt zich mikpunt van terrorisme na de zelfmoordaanslag bij de ambassade vorige week donderdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta (negen doden en bijna tweehonderd gewonden) en de nog onbevestigde berichten dat in Irak Australische arbeiders zijn ontvoerd en met executie bedreigd. De Australische overheid heeft haar burgers geadviseerd om af te zien niet-noodzakelijke reizen naar Pakistan, zoals vakanties, vanwege de kans op terreuraanslagen in dat land.

,,Deze acties wijzen duidelijk uit dat ons land momenteel het doelwit is van extremisten'', zei Linden Adamson, de directeur van de Australische hockeybond. ,,We moeten er dus dubbel zeker van zijn dat we onze atleten naar veilige gebieden sturen. En als het niet veilig is, dan gaan we niet. Zo simpel is het.'' Adamson heeft de organisatie in Lahore enige tijd geleden al dringend verzocht hem te informeren over de veiligheidsmaatregelen bij het toernooi (4-12 december). ,,Ik heb nog geen antwoord gekregen. Als die informatie niet komt zal Australië absoluut niet meedoen.''

Het zou dan de eerste keer zijn in het 27-jarige bestaan van de Champions Trophy dat Australië afwezig is. Als olympisch kampioen is de ploeg van Australië ook favoriet voor de eindzege in de Champions Trophy.

In november 2001 zou Pakistan het toernooi organiseren, maar door de aanslagen eerder dat jaar in New York en Washington werd de Champions Trophy in Nederland gehouden.

Ook de hockeyploeg van Nieuw Zeeland overweegt uit vrees voor aanslagen niet af te reizen naar Pakistan.