Het beeld

Het televisieseizoen is gisteren echt begonnen met de terugkeer van de dagelijkse stamtafels van B&W (VARA) en Barend & Van Dorp (RTL4) – de laatste voortaan twintig minuten later en zonder muziek. Beide programma's draaiden maar om één zaak die in het Sportjournaal (NOS) dreigend werd omschreven als `het probleem van de kwetsende spreekkoren'. De situatie is nijpend: volgens Ajax-trainer Ronald Koeman is Nederland ,,verrot'', voormalig scheidsrechter Jan Keizer repte in Editie NL (RTL4) van ,,lieden die van binnen lelijk aan het ontbinden zijn''. Het NOS-journaal meldde dat volgens opiniepeiler Maurice de Hond 80 procent van de Nederlanders vond dat de eredivisiewedstrijd ADO Den Haag-Ajax gestaakt had moeten worden, de populistische nieuwe late-avondversie van Editie NL (`Bajes is drugsparadijs!') verhoogde het bod zelfs tot 95 procent. Ajax-directeur Van Eijden in Studio Sport (NOS), Ajax-voorzitter Jaakke bij Barend & Van Dorp en Ajax-trainer Koeman bij Voetbal Insite (RTL5) bevestigden elkaars afspraak een volgend keer het team het veld te laten verlaten. En Frits Barend trok met een microfoon naar Scheveningen om plaatsvervangend voorzitter van de ministerraad Zalm de toezegging te ontfutselen dat hij het Probleem vrijdag op de agenda zal plaatsen. Aan tafel bij Barend & Van Dorp werd serieus gesproken over het aantal doden dat je mag laten vallen bij het ontruimen van een ontoelaatbare teksten scanderende voetbaltribune: twee? vijftig?

Wat is er gebeurd in Den Haag? De ,,beleidslijnen voetbalvandalisme'' (Van Eijden) voorzien in ingrijpen tegen discriminerende uitingen, als oerwoudgeluiden voor Afrikaanse spelers en de kreet `Hamas! Hamas! Joden aan het gas!'. Maar er was nog geen beleidslijn tegen seksisme. De 21-jarige Ajax-vedette Rafael van der Vaart kreeg in het Zuiderpark te horen `Sylvie is de hoer van Amsterdam', en dan weet heel Nederland over wie het gaat: zijn 26-jarige verloofde, televisiepresentatrice en soapactrice Sylvie Meis. Van der Vaart wilde niet meer verder spelen, maar werd gered door het keihard spelen van housemuziek in het laatste kwartier.

Ik kreeg bijna sympathie voor de belaagde leden van de Hagenese supportersvereniging in B&W. Waarom moet nu juist ADO het weer ontgelden, terwijl overal in het land zulke dingen te horen zijn? Natuurlijk omdat Ajax een 3-0 voorsprong uit handen had gegeven, en die Amsterdamse ploeg veel vrienden bij de media heeft. En die vriendin van miljonair Van der Vaart vráágt er toch om, hoe ze met haar tieten draait? Waar ligt de grens, uitfluiten is altijd oké, maar mag je dan soms geen boe roepen tegen Koeman?

Aldus de supporters. Zou het misschien een klassenverschilletje zijn dat mensen die nooit in een stadion komen zich ergeren aan het gekanker en het gesar? Als je het grauw met brood en spelen wilt vermaken, moet je geen beleidslijnen uitvaardigen als het zich een beetje ruw uitdrukt. Tip voor de elite: kijk eens naar de proleten-glamourshow De Bachelor Zuid-Afrika (Yorin), waarin één rijke vrijgezel champagne drinkt met vijftien krolse sylviemeisjes.

    • Hans Beerekamp