`Geen bekende terroristen'

De vier mannen die op 30 juli in Rotterdam zijn aangehouden wegens de verdenking van betrokkenheid bij de voorbereiding van een terroristische aanslag, behoren niet tot de groep van 150 potentiële terroristen die door de geheime dienst AIVD in de gaten wordt gehouden.

Dat zeggen bronnen betrokken bij terrorisme-onderzoek in Nederland. De AIVD heeft de afgelopen jaren in Nederland naar eigen zeggen netwerken in beeld gebracht van radicale moslims die zich direct of indirect met terrorisme bezighouden. De arrestatie van deze vier zou op louter toeval berusten.

Twee van de vier mannen werden op 26 juli in de binnenstad van Den Haag door de marechaussee staande gehouden, toen ze vanuit de auto gebouwen aan het filmen waren, aldus het openbaar ministerie. De mannen bleken een route vanaf de Utrechtsebaan tot aan het centrum in beeld te hebben gebracht. Daarbij hadden ze telkens ingezoemd op de borden langs de weg. ,,Met de videoband wilden ze kennelijk anderen laten zien wat de route naar het centrum is'', zegt een woordvoerder van het landelijk parket.

Omdat de marechaussee de gang van zaken verdacht vond, zijn de mannen hierna geobserveerd, aldus J. Taekema, advocaat van één van de verdachten. Daarbij zijn (in het Arabisch gevoerde) telefoongesprekken afgeluisterd. Op 30 juli werden vier mannen aangehouden en drie woningen doorzocht. Daarbij werden een vuurwapen en munitie, een kogelvrij vest, een geluiddemper en videobanden aangetroffen.

Op een van deze banden staan volgens het OM ,,interviews met personen die zelfmoordaanslagen gaan plegen''. De overige banden betreffen ,,propaganda voor de jihad'', de heilige islamitische strijd. Het onderzoek richt zich ook op ,,mogelijke connecties tussen de verdachten en radicale islamitische organisaties.'' De verdachten zijn een Saoediër, een Jemeniet, en twee Nederlanders, allen moslims tussen de 21 en 31 jaar. Een van de Nederlanders is van Surinaamse afkomst.