Fors hogere winst voor Nuon en Delta

Sinds de liberalisering van de energiemarkt voor kleinverbruikers op 1 juli 2004 zijn 370.000 huishoudens overgestapt naar een andere leverancier. Dat is 4 procent. Dat maakte energieconcern Nuon vandaag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Nuon spreekt van een ,,rustig verlopen'' opening van de energiemarkt. De administratieve chaos waarvoor sommigen vreesden, is uitgebleven.

Het aantal klanten van Nuon is vrijwel gelijk gebleven. Er vertrokken er evenveel als er kwamen. Het aantal klanten van duurzame energie blijft stijgen. Ondanks de afbouw van de subsidiëring van duurzame energie door het kabinet is het aantal gebruikers met 7 procent gestegen tot 695.000. Nuon houdt de prijs van duurzame energie gelijk aan die van `grijze' stroom.

De nettowinst van energiebedrijf Nuon over de eerste zes maanden van 2004 is 54 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 79 miljoen euro naar 122 miljoen.

Volgens Nuon is het betere resultaat het gevolg van de overname van de Nederlandse centrales van het Amerikaanse energiebedrijf Reliant.

Energieproducent Delta in Middelburg heeft de eerste helft van dit jaar afgesloten met een nettowinst van 63,6 miljoen euro. Delta boekte hiermee een stijging van 23,4 miljoen euro ten opzichte van het eerste halfjaar in 2003, zo maakte het bedrijf gisteren bekend.

Het hogere resultaat is vooral te danken aan de boekwinst op het afstoten van activiteiten op het gebied van afvalverwerking. Ook hogere winstmarges op het transport, de levering en de handel in elektriciteit en gas gaven een positief effect.

Delta maakte verder bekend dat het gaat beginnen met de bouw van de Sloecentrale in Vlissingen-Oost. Deze uit twee gasgestookte turbines bestaande centrale moet 820 megawatt gaan leveren en kost 415 miljoen euro. De planning is dat de centrale in 2008 in gebruik kan worden genomen.

Delta gaat hiervoor in zee met twee partners, RWE Energie Nederland en het Ierse staatsbedrijf ESB International. Het Duitse bedrijf zal gas leveren en elektriciteit afnemen en het Ierse bedrijf brengt voornamelijk kennis en geld in.