Draadloze muziek en internet

De AirPort Express biedt niet alleen draadloos internet in huis, maar laat computers ook draadloos printen. Het apparaatje stuurt bovendien muziek van de computer naar de stereo-installatie.

Computerfabrikant Apple moest eigenlijk wel op de proppen komen met een nieuwe wifi-router, ofwel een kastje dat draadloos internet regelt. Er is de AirPort Extreme, de hippe router in de vorm van een glimmende paddestoel, maar die is veel duurder dan routers van de concurrentie. Dat zijn dan veelal Oostblokgrijze kastjes, maar ze doen precies hetzelfde: ze bieden draadloos internet. Maar met de AirPort Express neemt Apple afstand van de concurrentie.

Het kleine witte doosje doet wat de grotere paddestoel en de grijze kastjes doen (biedt draadloos internet en printen) en meer: de AirPort Express kan met behulp van iTunes, Apple's jukeboxsoftware, muziek van de harde schijf van de computer afspelen op een stereo-installatie.

De Airport Express werkt met computers met Windows (2000 en XP) en Mac OS X. Hij is aanmerkelijk goedkoper dan z'n grote broer, nog wel duurder dan de meeste routers, maar biedt meer mogelijkheden.

Haalde Apple inspiratie voor de vorm van z'n consumentencomputer iMac misschien wel uit een bureaulamp, het design van de AirPort Express vond de computerbouwer dichter bij huis: de Airport Express lijkt een exacte kopie van de adapter van de iPod, Apple's draagbare muziekspeler.

De AirPort Express is een slag groter en is extra draadloos: er is geen elektriciteitssnoer en de stekker is verwerkt in het apparaat, dat zich direct in het stopcontact laat steken.

Het accesspoint biedt wifi volgens de 802.11g-standaard, ofwel draadloos internet- en netwerktoegang met 54 megabit per seconde. De AirPort Express kan maximaal tien gebruikers tegelijk bedienen tot op 45 meter afstand.

Het apparaatje beschikt over ingebouwde beveiliging van de privacy en tegen hackers (firewall, WPA en WEP). De installatie is eenvoudig: een computerprogramma stelt de gebruiker enkele vragen en krijgt het apparaat aan de praat. Wie de AirPort Express op meerdere plekken gebruikt, kan tot vijf profielen met verschillende instellingen opslaan. De router kan ook inhaken op een bestaand draadloos netwerk (alleen met routers van Apple, dus een AirPort Express of Extreme) en zo langere afstanden dan 45 meter overbruggen.

Naast de aansluitmogelijkheid voor het ethernetsnoer naar kabel- of adsl-modem, zijn er een usb- en een audio-ingang. Een groot aantal usb-printers van diverse fabrikanten werkt via de usb-poort van de AirPort Express als draadloze printer voor iedereen die, met een wifi-kaartje in de computer, toegang heeft tot het netwerk. Dat is vooral handig als er meerdere gebruikers van een printer in een huis zijn. Een mini-naar-rca-audiokabel en mini-naar-optisch digitale Toslink-audiokabel kunnen de AirPort Express via de audio-ingang verbinden met een stereo-installatie met de juiste verbindingsmogelijkheid.

iTunes kan muziek van de computer over de boxen van deze installatie afspelen. iTunes is Apple's gratis computerprogramma om een digitale muziekverzameling te beheren, muziek op cd te branden en biedt in steeds meer landen toegang tot Apple's virtuele muziekwinkel. iTunes versie 4.6 bevat `AirTunes', een onderdeel dat muziek van cd-kwaliteit vanaf de computer naar de AirPort Express en de stereo-installatie zendt.

Apple maakte de AirPort Express compact – hij past in de broekzak – en kan worden meegenomen. De locatie van de AirPort Express heeft echter ook z'n beperkingen. Voor internetverbinding zal hij in een stopcontact vlakbij het kabel- of adsl-modem geprikt moeten worden. En de printer en stereo-installatie zijn op hun beurt weer afhankelijk van die locatie. Apple schetst op z'n website een huis met meerdere AirPorts. Bijvoorbeeld om de muziek naar meerdere stereo's te stromen. Maar dat loopt ondanks de betrekkelijk lage prijs van de AirPort Express aardig in de papieren.

De AirPort Express kost 149 euro. Dat is nog aanzienlijk meer dan een wifi-router van een willekeurige fabrikant.

Dus duur is de AirPort Express niet, maar toch zit er een beetje een zure smaak aan de prijs: in de Verenigde Staten kost ie 129 dollar, 44 euro goedkoper. In beide gevallen is dat overigens zonder kabeltje om de stereo te verbinden. Apple biedt de `connectie kit' met een – waarschijnlijk overbodig – verlengsnoer voor de elektriciteit, plus twee snoertjes voor de verbinding met de stereo (waarvan er maar eentje gebuikt zal worden) voor 45 euro.

    • Jeroen Pietersma