Concurrentie voor Wegenwacht door Route Mobiel

De Wegenwacht van de ANWB heeft sinds gisteren concurrentie van een groep die zich Route Mobiel noemt. Een van de oprichters van de nieuwe hulpdienst voor automobilisten is Marc Schröder, die eerder de onbemande benzinestations van Tango oprichtte. Route Mobiel zegt ongeveer 40 procent goedkoper te zijn dan de Wegenwacht.

Route Mobiel zegt dat de jaarlijkse kosten van de ANWB de afgelopen jaren met 6 procent zijn gestegen. De kosten van een vergelijkbare hulpdienst in Duitsland zijn aanmerkelijk lager, stelt Route Mobiel. De leden van de Wegenwacht zijn ook lid van de ANWB. Dat is verplicht om gebruik te kunnen maken van de hulpdienst. Volgens de nieuwe hulpdienst is het merendeel van de leden alleen maar ANWB-lid omdat ze zonder het lidmaatschap geen beroep kunnen doen op de ANWB.

Volgens de ANWB zijn er in Nederland zeven tot acht bedrijven die ook een hulpdienst voor automobilisten hebben. ,,In die zin is het niet zo dat we opeens concurrentie krijgen'', zei een woordvoerder gisteren. ,,Veel van die diensten slepen auto's naar de garage bij pech. Wij hebben monteurs op de weg die in 90 procent van de gevallen ervoor zorgen dat de klanten verder kunnen rijden. Snel en veilig werken heeft zijn prijs.''

De ANWB-woordvoerder kan nog niet aangeven of inmiddels klanten hebben opgezegd. ,,Daar heb ik op dit moment geen zicht op. Het is goed dat mensen zich oriënteren. Het is nu aan ons om hen ervan te overtuigen bij ons te blijven.''

In de dienstverlening tussen de twee instellingen zitten verschillen. Route Mobiel rekent 50 euro. Daarvoor krijgt een klant woonplaatsservice en vervangend vervoer. Bovendien geldt een lidmaatschap voor een kenteken en is het niet afhankelijk van een persoon.

De hulpdienst met dezelfde service van de ANWB kost 63,65 euro en daar komt 16,50 euro bij voor het lidmaatschap van de ANWB. Het partnerlidmaatschap bij de totaalservice kost 38,90 euro. De ANWB, dat een veel breder productenpakket heeft dan alleen de Wegenwacht, heeft 3,86 miljoen leden. De vereniging, die bijvoorbeeld een groot aantal bladen uitgeeft zoals de Autokampioen, Buitenleven en Reizen, boekte vorig jaar een omzet van 708 miljoen euro.

Route Mobiel hoopt in het eerste jaar 250.000 leden binnen te halen. Volgend jaar al wil het bedrijf winstgevend zijn. In de eerste vijf jaar denkt het bedrijf een marktaandeel van 10 procent te kunnen halen. Dat betekent dat Route Mobiel tegen die tijd ongeveer 400.000 leden wil hebben.