Budino freddo gianduia

Deze taart maak ik al minstens twintig jaar en ik heb er altijd succes mee. De taart is makkelijk te maken, heerlijk van smaak en perfect als afronding van een mooie maaltijd.

Toen ik bij de notenkraam de voor deze taart benodigde hazelnoten ging kopen zag ik prachtige gedroogde mango, passievruchten, papaja en aardbeien liggen. Ik werd vriendelijk gevraagd of ik wat wilde proeven. Allemaal heerlijk, maar uiteindelijk koos ik voor de aardbeien die in deze gianduia uitstekend bleken te passen.

Vet een ondiepe taartvorm van 23 centimeter licht in met olie en bekleed met een rondje bakpapier. Rasp de chocolade grof of draai met korte stootjes in de keukenmachine. Doe in een kom en zet even weg. Hak de hazelnoten vrij fijn of draai ze met korte stootjes in een keukenmachine. U wilt er geen poeder van maken; de stukjes moeten ongeveer zo groot als muisjes zijn. Doe in een kom en zet weg. Draai de biscuitjes fijn in een keukenmachine of doe ze in plastic zak en ga met een deegroller over de zak. Snijd de gedroogde aardbeien in kleine stukjes.

Doe de boter in de bovenkant van een au-bain-mariepan en zet deze op het onderste deel die met een laag sudderend water is gevuld. Laat de boter onder af en toe roeren op een matig vuur smelten.

Doe intussen het hele ei en de eierdooier met de suiker in een kom en klop circa 5 minuten met een elektrische handmixer tot het mengsel dik en romig is. Klop er de geraspte chocolade door. Schep er wanneer de boter gesmolten is het chocolade-eimengsel door. Klop het mengsel nog circa 5 minuten met de elektrische mixer boven het sudderende water tot het dik geworden is.

Schep er de noten, biscuitjes en de aardbeien door tot alles goed gemengd is. Schep het mengsel in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad uit en laat afkoelen. Zet de gianduia minstens 6 uur in de koelkast tot hij stevig is. Snijd de taart in punten en serveer bijvoorbeeld met een aardbeiencoulis en/of geklopte slagroom.

Morgen: insalata di patate e tonno

    • Kim Maclean