Bomaanslag eist 50 levens in Bagdad

Een bomaanslag vlakbij het hoofdbureau van politie in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft vanochtend bijna 50 mensen het leven gekost. Meer dan 110 mensen werden gewond.

Tegelijk werden in de stad Baqouba ten noorden van de hoofdstad 12 politiemannen en een burger gedood toen gewapende mannen het vuur openden op hun minibus. De Iraakse politie is al meer dan een jaar speciaal doelwit van rebellen en terroristen, die haar als collaborateur van de Verenigde Staten beschouwen. Daarbij zijn al honderden politiemannen om het leven gekomen.

Het hoofdbureau van politie staat in Haifastraat, die langzaam maar zeker is veranderd in een bolwerk van rebellen – met name aanhangers van de voormalige leider Saddam Hussein – en criminelen. De in een auto verborgen bom ontplofte bij de hoofdingang van het politiebureau, vlakbij winkels en kraampjes en een drukbezocht café. Op het moment van de aanslag stonden tientallen mensen voor de ingang van het bureau te wachten, voornamelijk jonge mannen die zich voor werk wilden aanmelden.

Na de aanslag verzamelde zich bij het politiebureau een boze menigte, die het Amerikaanse leger en de Iraakse interim-regering verweet onvoldoende veiligheidsmaatregelen te hebben genomen. ,,Bush is een hond'', scandeerden ze. Er volgen vaak anti-Amerikaanse uitingen op aanslagen.

Het geweld in Irak is de afgelopen dagen zo hoog opgelaaid dat onder anderen de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zich bezorgd heeft getoond over het doorgaan van de voor januari afgesproken verkiezingen. Brigade-generaal Erv Lessel van de Amerikaanse luchtmacht zei vandaag dat het Amerikaanse leger vastbesloten is voor eind december de stabiliteit te herstellen in het tot dusverre uitdijend gebied dat de rebellen onder controle hebben. Lessel is adjunct-directeur operaties in Irak.

Amerikaanse troepen zijn de laatste dagen op verschillende plaatsen in het offensief gegaan tegen rebellen. Op de vijfde achtereenvolgende dag van luchtbombardementen op het rebellenbolwerk Falluja vielen gisteren volgens lokale bronnen 20 doden. Een vijfdaags offensief tegen rebellen in Tall Afar in het noorden heeft volgens de Iraakse autoriteiten zeker 60 mensen het leven gekost. Duizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen. Tall Afar herbergt veel Turkmenen, en Turkije heeft de VS gemaand het offensief te staken. Anders zal Ankara de samenwerking met Washington ten aanzien van Iraakse aangelegenheden staken, waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül gisteren.