Bepakt en bezakt de diepte in

Zondagmorgen. Een beschoeid gazon langs de Vinkeveense Plassen. Groepjes duikers staan langs de kant met instructeurs. In het glasheldere water drijven roodwitte boeien, ten teken dat er gedoken wordt. Suluk Iken (43) duikt sinds vier jaar. ,,Ik heb de cursussen open water, advanced, medical trained, rescuediver en divemaster gevolgd. Dat kostte in totaal 1.500 euro.''

Hij kocht aanvankelijk een masker, zwemvinnen en snorkel voor zo'n 50 euro: ,,Na een jaar kocht ik via internet een tweedehands automatenset, dat is de beademingsapparatuur, een trimvest en een persluchtfles voor in totaal 375 euro. Ik heb alles een servicebeurt laten geven. Mijn duikpak kocht ik op een duikbeurs voor ruim 300 euro.'' Naast het trimvest, met aan de voorzijde een console met kompas, diepte- en manometer (35 euro via internet), draagt hij een polscomputer: ,,Een manometer geeft alleen de hoeveelheid lucht in de fles aan. Deze computer, 399 euro op een beurs, berekent bijvoorbeeld hoe lang je qua luchtvoorraad nog kan duiken op je huidige diepte.''

Hij toont een schrijfleitje met potlood: ,,Onder water is het lastig communiceren. Zo gebruik ik mijn mes om tegen mijn duikfles te tikken om aandacht van een mededuiker te trekken. Dat kan ook met een tankbanger, een plastic balletje aan een elastieken band rond de persluchtfles, dat je laat schieten. Daarnaast heb ik een stroboscoop met fel flitsend licht – 35 euro – en een deco-boei van anderhalve meter hoog aan een touw – 25 euro – als waarschuwing voor schepen. Die boei blaas je op met je persluchtfles.

,,Mijn uitrusting heeft 2.000 euro gekost. Mijn eerste duikvest had te weinig drijfvermogen; als ik bij slecht weer bovenkwam, moest ik met een snorkel naar de kant zwemmen. Ik wil een droog pak kopen, zonder waterlaagje tussen pak en huid, wat bij koud weer en boven water prettiger is. Ze zijn er vanaf 700 euro. En een nitrox-fles. Nitrox is een gas met minder stikstof en meer zuurstof, waardoor je langer onder water kunt blijven.''

In speciaalzaak Aqua-Diving in de Amsterdamse Haarlemmerstraat zijn de wanden met een blauwe golf- en gele zandstructuur met haaien beschilderd. Directeur Monique Dijkman: ,,Je kunt niet zo maar gaan duiken. Jaarlijks vallen er vijf tot tien doden. Wij geven cursussen voor 375 euro: zes theorielessen, vijf zwembad- en acht buitenwaterlessen. Je krijgt alles in bruikleen, behalve zwembroek, T-shirt, snorkel (15 euro) en masker (17,50 tot 72 euro). Voor bril- en lensdragers zijn er maskers waar optische glazen ingezet kunnen worden (70 euro per twee glazen). Na zo'n duikcursus mag je met een buddy 15 meter diep duiken.'' Ze vertelt dat de bekendste merken op duikgebied Mares (Italiaans), Suunto (Finland) en Tusa (Japans) zijn.

In een rek hangen zwarte en blauwzwarte duikpakken van neopreen: 7 mm. dik voor de Nederlandse wateren, met een cap rond het hoofd; voor de winter een 7 mm. dikke body erover heen (totaal vanaf 300 euro). Voor de Middellandse Zee zijn er 5 mm. pakken en de tropen 3 mm. (vanaf 169 euro) of shorties voor 59 euro (korte mouwen en broekpijpen).

Daarnaast zijn handschoenen nodig, duikschoenen met rubber zolen (zelfs bestand tegen stekels van zee-egels; 40 euro). Zwemvinnen, veelal in fluorescerende kleuren, kosten 50 euro (sommige worden over de schoenen heen gedragen).

Aan het duikvest is, naast het console met metertjes, beademingsapparatuur met luchtslangen bevestigd en een extra mondstuk, de octopus, voor als iets misgaat (altijd geel gekleurd). Met de persluchtfles wordt tevens het jacket vol- of leeggepompt om af te dalen of weer omhoog te gaan (complete set: vanaf 700 euro). Om naar beneden te komen is een loodgordel nodig (7,50 euro; stukken lood 6,50 euro per kilo) of soft lood (loodballetjes in zakjes; zachter om het lichaam: 7,50 euro per kilo).

Dijkman: ,,Een volledige uitrusting, voor zowel Nederland als de tropen, kost 2.000 tot 3.500 euro. Ga je bijvoorbeeld een week in Egypte duiken, dan kun je apparatuur, behalve fles, computer en lood, voor 150 euro huren.''

Bij een rek en een vitrine met accessoires: ,,Zeker in Nederland is een lamp nodig, te koop vanaf 129 euro. Ze schijnen zo'n tien meter ver. Een mes is niet bedoeld om vissen te doden, maar voor noodgevallen, als je ergens in verstrikt raakt'' (45 euro). Er zijn tevens onderwater toolsets te koop, katrollen met touw, (digitale) fotocamera's met flitser (vanaf 29 euro), duikerstassen (vanaf 115 euro), instructieboeken, maar ook bijvoorbeeld de dvd De onderwaterwereld van Cousteau.

Volgens de Nederlandse Onderwatersport Bond zijn er 60.000 sportduikers in ons land.

    • Lex Veldhoen