VN ontruimen Herat na geweld

Hulpwerkers van de Verenigde Naties verlaten vandaag de West-Afghaanse stad Herat nadat plunderaars uit protest tegen het ontslag van provinciegouverneur en krijgsheer Ismail Khan verscheidene van hun gebouwen in brand hadden gestoken en met Amerikaanse en Afghaanse veiligheidstroepen slag hadden geleverd. Ook het Pakistaanse consulaat werd aangestoken.

Bij de ongeregeldheden vielen de afgelopen twee dagen drie doden en meer dan 50 gewonden. Herat, waar een nachtelijk uitgaansverbod en een samenscholingsverbod is afgekondigd, was vanochtend weer rustig.

De Afghaanse president Hamid Karzai had na gevechten in augustus tussen troepen van Khan en die van concurrerende krijgsheren 1.000 militairen van zijn nieuwe, door de VS opgeleide nationale leger en 300 door Duitsland geoefende politiemannen naar Herat gestuurd om de orde te garanderen. Maar zij waren nauwelijks opgewassen tegen de honderden betogers die de straat opgingen nadat het ontslag van Ismail Khan was bekendgeworden. De demonstranten schreeuwden `Dood aan Karzai' en `Dood aan Amerika' terwijl ze de VN-gebouwen aanvielen. Amerikaanse troepen moesten er eveneens aan te pas komen om de orde te herstellen.

Het ontslag van Ismail Khan is onderdeel van de politiek van Karzai om krijgsheren terzijde te schuiven en wordt gezien als poging zijn positie te versterken voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in oktober. Khan heeft tientallen jaren de provincie Herat als een eigen rijkje bestuurd. Drie jaar geleden hielp hij de Amerikaanse troepen om de Talibaan te verdrijven. Karzai bood hem in plaats van het gouverneurschap een post als minister aan maar die werd door Khan afgewezen. Khan beschikt nog steeds over een particulier leger.

Behalve de Verenigde Naties verlaten vandaag ook andere hulporganisaties Herat. Het is niet duidelijk of de VN hun activiteit in Herat zullen hervatten. De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Zalmay Khalilzad, toonde zich gisteren op een persconferentie optimistisch dat de situatie zich zal verbeteren. ,,We moeten gewoon de eerste hobbels overwinnen'', zei hij.